Een totempaal voor de wethouder van Venlo

Nederland is altijd tribaler dan je denkt. En dan heb ik het niet over de liefdevolle manier waarop in het aardige nieuwe programma Dat is andere taal! (NTR) over dialecten gesproken wordt.

Na vorige week Herman Finkers over het Twents, kwam gisteren voetbaltrainer Foppe de Haan aan het woord over het Fries. Als trainer van Heerenveen nam hij nieuwe spelers, zelfs Finnen of Nigerianen , in een touringcar mee om ze de provincie te laten zien en gevoel bij te brengen voor de ziel van Friesland. En die woont meer dan waar ook in de eigen taal, ook al legde een expert van het Meertens Instituut gisteren uit dat het aanduiden van het Fries als een taal een uit de 19de eeuw stammende politieke beslissing was. Je zou net zo goed het Zeeuws of het Limburgs of het Nedersaksische plat een taal kunnen noemen. En als de politiek dat wil, desnoods het dialect van West-Assen.

Ik heb het ook niet over de plotseling opgebloeide televisieaandacht voor het leven van woonwagenbewoners. Gistermiddag zat bij Tijd voor MAX zowel zanger Frans Bauer als musicalster en presentatrice Antje Monteiro te vertellen over hun eigen realityshow die probeert zigeuners en ‘reizigers’ een beter imago te bezorgen dan het gangbare van wietkwekers, messentrekkers en belastingontduikers. Niet onbelangrijk detail is dat zowel Bauer als Monteiro zelf uit een woonwagenbewonersgezin afkomstig is, maar geen bloed van Sinti of Roma door de aderen voelt stromen.

Toch verwijzen beide programma’s, Bauer's Zigeunernachten (TROS) en Gypsy Girls (RTL4), in de titel wel naar zigeuners. Het laatste programma is erg aardig, doordat de camera toegang krijgt tot een gesloten gemeenschap, waar alles blinkt, vooral tijdens de eerste Heilige Communie van als prinses verklede meisjes, aangevoerd in een doorzichtige koets in de vorm van een pompoen.

Nee, ik dacht vooral aan wat een SP-gemeenteraadslid van Venlo in De slag om Nederland (VPRO) zei over wethouder Twan Beurskens (VVD): dat het nieuwe voetbalstadion van VVV diens totempaal is, een monument waarvan het bestaansrecht door geen enkel rationeel argument ondersteund wordt.

Verslaggever Teun van de Keuken is een meester in het meepraten met lokale autoriteiten, om ze zichzelf te laten opknopen: „Het beste stadion van Nederland? Echt waar? Dat komt hier in Venlo te staan?”

Als VVV zou degraderen en er in de regio ook weinig behoefte zou zijn aan events, dan hangt de gemeente. Zoals in zo veel steden.