Drijvend onkruid in Bangladesh

TOPSHOTS A Bangladeshi boat man attempts to make his way through hyacinth on the Buriganga river in Dhaka on September 10, 2012. Water hyacinth has hampered the movement of boats on the river. AFP PHOTO/Munir uz ZAMAN
TOPSHOTS A Bangladeshi boat man attempts to make his way through hyacinth on the Buriganga river in Dhaka on September 10, 2012. Water hyacinth has hampered the movement of boats on the river. AFP PHOTO/Munir uz ZAMAN AFP

Een man probeert zich een weg te banen door ontelbare waterhyacinten op de rivier Buriganga in Bangladesh. De planten, die overigens geen familie van de hyacint zijn, vormen een ware plaag in het land. De waterhyacint verspreidt zich in een razend tempo, omdat hij zich zowel door wortelstokken waaraan nieuwe planten groeien voortplant, als door zaad. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse plantensoort overwoekert alle andere waterplanten en verstopt hele rivieren. De teelt van de waterhyacint is dan ook verboden in veel landen met een warm klimaat.

De dikte van de plantenmat kan oplopen tot zo’n twee meter. Hierdoor komt er te weinig zonlicht doorheen en wordt het water zuurstofarm. Naast aantasting van de biodiversiteit zorgt de plant ook voor problemen voor de visserij en transport over water. Rivieren groeien soms zozeer dicht, dat een volwassen man over de waterhyacinten heen kan lopen. Uit een proefproject in Thailand is overigens gebleken dat de waterhyacint, gedroogd en gemangeld, goed bruikbaar is als vlechtmateriaal voor meubels, net als riet.

De waterhyacint wordt mechanisch bestreden door de planten op te pakken, te pletten en er daarna veevoer van te maken. De biologische methode bestaat uit het uitzetten van snuitkevers, die de plant een ware delicatesse vinden.