Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Albert Heijn: leverancier mag betalen voor onze uitbreiding

Albert Heijn vindt dat leveranciers mogen meebetalen aan de uitbreiding in Nederland, België en Duitsland - ze profiteren er immers ook van.
Albert Heijn vindt dat leveranciers mogen meebetalen aan de uitbreiding in Nederland, België en Duitsland - ze profiteren er immers ook van. Foto NRC / Maarten Hartman

Albert Heijn eist twee procentpunt extra korting van zijn leveranciers. Het supermarktconcern wil zo zijn uitbreiding in Nederland, België en Duitsland financieren. Dat meldt Het Financieele Dagblad vanochtend.

Het is voor het eerst dat Albert Heijn eenzijdig de korting verhoogt die het als grote afnemer van levensmiddelenfabrikanten krijgt. Eerder deed AH dat wel voor afzonderlijke fabrikanten, zoals koekfabrikant Peijnenburg. Die zette acht jaar geleden uit onvrede met de maatregel de levering van ontbijtkoek zelfs stop.

Albert Heijn vindt het niet meer dan logisch dat zijn leveranciers meebetalen aan de groei van het bedrijf. Die zouden daar immers ook van profiteren, omdat ze door de uitbreiding meer producten aan AH kunnen verkopen.

Albert Heijn rondde eind juli de verkoop van 78 C1000-winkels af, en heeft de afgelopen anderhalf jaar zes winkels in België geopend. Morgen gaat de eerste AH to go in Duitsland open.