‘Alarm apothekers over groeiende fraude zeer zware pijnstillers’

Apothekers slaan volgens de Volkskrant alarm over een sterke groei van fraude met het zeer verslavende kankermedicijn fentanyl. De morfine-achtige pijnstiller wordt veelvuldig onder valse voorwendselen aan artsen en ziekenhuizen ontfutseld.

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat het middel honderd keer de impact van heroïne heeft. De afgelopen weken zou de fraude met het medicijn opvallend gestegen zijn. Volgens de BBC worden bepaalde vormen van fentanyl, ook bekend onder de merknaam Instanyl, in Estland door verslaafden gebruikt als vervanging van heroïne.

Waar voorheen “een handvol” lokale meldingen per jaar werden gedaan, “krijgen we nu drie tot acht fraudemeldingen per week”, aldus een woordvoerder. “We denken dat dit het topje van de ijsberg is”, zegt hij in de Volkskrant. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is bezig met het probleem.

Het probleem zou ‘m zitten in de zogenoemde fentanyl-shoppers. Zij gaan ’s avonds of in het weekend naar een huisartsenpost of ziekenhuis. “Daar komen ze met een goed geïnformeerd verhaal. Ze weten precies welk ziektebeeld ze die arts moeten voorschotelen.” Artsen en apothekers kunnen op die tijden het verhaal vaak niet checken.