Al-Qaeda in Jemen verliest tweede man

Jemen heeft gisteren de dood gemeld van de Saoediër Said al-Shihri, de nummer twee van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland. Volgens het ministerie van Defensie was de dood van Shihri en zes andere militanten het werk van het Jemenitische leger in de provincie Hadramaut in het oosten van het land.

Maar andere bronnen spraken van een raketaanval door een Amerikaans onbemand vliegtuigje. De Verenigde Staten, die de Al-Qaeda-organisatie in Jemen als zeer gevaarlijk beschouwen, hebben hun samenwerking met het Jemenitische leger en hun drone-aanvallen de laatste maanden sterk opgevoerd.

Shihri werd in 2007 vrijgelaten uit het Amerikaanse detentiekamp in Guantánamo Bay, en doorliep vervolgens een Saoedische heropvoedingscursus. Maar daarna sloot hij zich aan bij de Al-Qaeda in Jemen.

Afgelopen najaar werd een ander kopstuk van Al-Qaeda in Jemen gedood, de Amerikaans-Jemenitische ideoloog Anwar al-Awlaki. De liquidaties van charismatische leiders als Awlaki en Shihri vormen een slag voor de terreurorganisatie, maar geen fatale. De gevaarlijkste militanten zijn nog op vrije voeten.

Het gaat daarbij om de leider van de organisatie, de Jemeniet Nasser al-Wuhayshi, en de Saoedische bommenmaker Ibrahim Hassan al-Asiri. Asiri is verantwoordelijk voor de ‘onderbroekbommen’ waarmee onder andere is geprobeerd een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Detroit op te blazen, en voor bompakketten die met de luchtpost werden verstuurd. (Reuters, AP)