Fleur Agema: coalitiepartijen braken afspraken immigratiebeleid

Foto Hollandse Hoogte/Roel Visser

Het Catshuisberaad werd in april door de PVV afgebroken door meningsverschillen over bezuinigingen, maar ook over het immigratiebeleid. Dat zegt PVV-er Fleur Agema vandaag in een interview met Volkskrant.nl.

Volgens de nummer twee van de PVV-lijst vond de partij destijds dat VVD en CDA dwarslagen op afspraken in het gedoog- en regeerakkoord over immigratie uit moslimlanden:

“Onze economische visie, van hoe kom je nou uit zo’n crisis, verschilt fundamenteel van de VVD en het CDA. Met daarbij dat er geleverd moet worden als je afspraken maakt. En dat is niet gebeurd.”

Destijds verklaarden de partijen VVD, CDA en PVV dat het Catshuisoverleg was misgelopen door uiteenlopende standpunten over nieuwe miljardenbezuinigingen. Wilders zelf zei dat hij het onaanvaardbaar vond dat het pakket vooral slecht zou uitpakken voor AOW’ers.

Daarbij kwam, zo meldt Agema nu, dat VVD en CDA geen gehoor gaven aan de eisen die de PVV stelde aan een nieuw immigratiebeleid. Zo streefde de partij naar een opt-out, een uitzonderingspositie binnen de EU als het gaat om de opvang van asielzoekers. Met het CDA viel daar niet over te praten, aldus Agema.

Huib Modderkolk, politiek verslaggever voor NRC Handelsblad, benadrukt dat de afspraken van voor en tijdens het Catshuisdebat niet door elkaar gehaald moeten worden:

“Het immigratiebeleid maakte geen deel uit van het Catshuisoverleg, daar werd gesproken over bezuinigingen. Over de opt-out is wel onderhandeld, maar de afspraken over het immigratiebeleid waar ze nu naar verwijst zijn gemaakt voordat de partijen in het Catshuis in beraad gingen. Daar zijn deze gesprekken dus ook niet op stukgelopen. Immigratie is nooit eerder als oorzaak genoemd van de val van het kabinet, het zou erg vreemd zijn als dat toch het geval bleek.”