Nieuw hoofdstuk politieke crisis Curaçao na afzetten Statenvoorzitter

Anthony Godett met zijn moeder tijdens de strafzaak tegen hem voor oplichting, valsheid in geschrifte, en het aannemen van smeergeld als politicus. Godett werd veroordeeld tot twee jaar cel in 2003. Foto NRC / Vincent Mentzel

De politieke malaise op Curaçao wordt er maar niet minder om. Na de val van het kabinet vorige maand heeft een meerderheid van het parlement voorzitter Ivar Asjes zijn congé gegeven. Hij zal het besluit zeer waarschijnlijk niet accepteren omdat de Statenmeerderheid op eigen houtje heeft gehandeld.

Asjes voorkwam dat tegen het demissionaire minderheidskabinet en zijn voorzitterschap een motie van wantrouwen kon worden ingediend. De oppositie wist zich sinds de val van de regering van premier Gerrit Schotte in augustus in een meerderheid nadat twee parlementariërs de coalitie verlieten. Maar de rust keerde daarmee geenszins terug in de Staten, die zich bleef kenmerken door geruzie en misverstanden.

‘Dictatuur van Asjes’

De Staten van Curacao is het eenkamerige parlement van het eiland. De meerderheid van de 21 zetels is nu in handen van de oppositie, die zich nu de Groep van 12 noemt, en wil “een einde maken aan de dictatuur van Ivar Asjes”, meldt de NOS. Ook vicevoorzitter Amerigo Thodé is afgezet.

De zet van Asjes om alle openbare parlementsvergaderingen op te schorten en zo een motie te voorkomen verliep niet volgens de regels. Hierdoor kreeg de meerderheid van de Staten zeggenschap. De Groep van 12 stuurt naar verwachting vandaag of morgen het demissionaire kabinet naar huis. Een zakenkabinet moet dan tot de verkiezingen van 19 oktober leiding geven.

Godett op oorlogspad

Het Antilliaans Dagblad schrijft dat in hun plaats van Asjes en Thodé direct het onafhankelijk Statenlid) Dean Rozier tot nieuwe parlementsvoorzitter is benoemd. Anthony Godett is tot vicevoorzitter gekozen en zei al bereid te zijn Asjes desnoods onder dwang van de politie zijn sleutels te laten inleveren.