Zoontje`in ziekenhuis, wel topprestatie

De Zweedse golfer Peter Hanson won in Hilversum de KLM Open na een slopend weekend vol onzekerheid.

Nederland, Hilversum, 090912, KLMOpen foto Michael Kooren Peter Hanson heeft zondag de honderdste editie van het KLM Open op zijn naam geschreven.
Nederland, Hilversum, 090912, KLMOpen foto Michael Kooren Peter Hanson heeft zondag de honderdste editie van het KLM Open op zijn naam geschreven.

Redacteur Golf

Hilversum. Zelfs een ijskoude Zweed houdt het niet altijd droog. Peter Hanson kreeg vrijdag, op de tweede dag van de KLM Open, de schrik van zijn leven toen zijn zoontje van 1, Tim, plotseling in een ziekenhuis in Florida moest worden opgenomen met een gevaarlijk virus in zijn luchtwegen. Hanson boekte na een slapeloze nacht in paniek een terugvlucht naar zijn woonplaats Orlando. Na vele angstige uren wist zijn vrouw hem ervan te overtuigen dat hij beter kon doorspelen, in het verre Hilversum.

Een etmaal later bleek welke krachten het traumatische weekeinde had losgemaakt bij de anders zo koelbloedige Zweed. Met een gebalde vuist en high five met zijn caddie verloste de Ryder Cup-winnaar van 2010 zichzelf van zijn nachtmerrie, nadat hij met een onwaarschijnlijke comeback als eerste Zweed de KLM Open op zijn naam had geschreven. Met Tim ging het inmiddels iets beter. „Ik heb geprobeerd me te focussen op wat ik moest doen, maar mijn gedachten waren voortdurend bij hem”, erkende Hanson (34) gistermiddag, kort na zijn gedenkwaardige toernooizege, de vijfde uit zijn loopbaan.

Hij kreeg van de scheidsrechter speciale toestemming tijdens zijn ronde telefonisch contact te onderhouden met zijn vrouw. „Ik heb vrijwel de hele dag met haar aan de lijn gezeten.”

De slopende onzekerheid over het lot van zijn zoontje weerhield Hanson er niet van een absolute topprestatie te leveren in de Hilversumse bossen. Tussen de sms’jes door noteerde hij zowel zaterdag als zondag rondes van 67, drie slagen onder het baangemiddelde.

De bewogen slotdag draaide uit op een tweestrijd tussen Hanson, later deze maand namens Europa actief in de Ryder Cup*, en de Spanjaard Pablo Larrazábal. Op de zestiende hole leek de Zweed nog kansloos voor de eindzege toen hij zijn bal na een afzwaaier midden in het bos terugvond, op enkele centimeters van een stalen rijplaat. Nadat hij zichzelf op een onwaarschijnlijke manier had bevrijd, via een minuscuul gaatje in het geboomte, sloeg Hanson genadeloos toe op de achttiende hole.

Het leverde hem zijn eerste eerste zege in twee jaar op. Maar de geëmotioneerde Zweed plaatste zijn overwinning direct in perspectief. „Golf is heel belangrijk voor ons, maar je familie is nog veel belangrijker.”

De bloedstollende finale betekende een waardig afscheid van de Hilversumsche Golf Club, waar het toernooi de afgelopen drie jaar werd gespeeld. Na twee edities vol tegenslagen, eindeloze hoosbuien, ondergelopen fairways, zompige bospaden en zelfs vernielingen van de greens, lag de baan er de afgelopen dagen eindelijk bij zoals hij is bedoeld – badend in het zonlicht. „Ik vind het voor de Hilversumsche Golf Club nog het belangrijkst”, sprak toernooidirecteur Daan Slooter opgelucht. „Ze hebben twee jaar geprobeerd om die baan in topconditie te krijgen, maar werden gedwarsboomd door de weergoden. Volgens de spelers was de conditie van deze baan te vergelijken met die van The Masters.”

De komende jaren verhuist hij met het grootste Nederlandse golfcircus naar de duinbaan van de Kennemer Golfclub, in Zandvoort. Slooter wil het golftoernooi niet te lang binden aan één baan. De KLM Open wisselt al sinds de eerste editie, precies honderd jaar geleden, om de paar jaar van plaats. „We rouleren steeds omdat dit evenement veel tijd en investeringen vergt van een golfclub. Het zijn vrijwilligers. Dit is een project van drie jaar voor zo’n club. Bovendien hebben we in Nederland meer mooie banen.”

De Nederlandse golfwereld verkeert met zijn toptoernooi tegenwoordig in een luxepositie. Terwijl de KLM Open jarenlang gold als één van de kleinere toernooien op de Europese Tour, heeft het evenement zich inmiddels ontwikkeld tot een van de hoekstenen, constateert Slooter. De belangrijkste sponsors – KLM, ABN Amro en Deloitte – hebben zich in elk geval tot 2015 gecommitteerd. „Overal in Europa vallen golftoernooien om. De crisis hakt er flink in. Spanje gaat van zes toernooien terug naar één. In Tsjechië en Engeland verdwijnen toernooien.”

De tijd dat toernooidirecteuren miljoenen konden bieden aan de toppers van het Europese veld is al lang voorbij. „Wij konden niet mee in de gekkigheid van een paar jaar geleden, met prijzengelden van drie of vier miljoen. Dat hebben we ook nooit gedaan.”

Dat betekent dat Europese golfers vermoedelijk vaker zullen uitwijken naar de Amerikaanse PGA Tour, waar de betalingen hoger zijn dan in Europa. Deze week speelden Europese Ryder Cup-spelers als Rory McIlroy en Lee Westwood in de Verenigde Staten – niet in Hilversum, zoals vorig jaar. Toch is Slooter tevreden met de Europeanen die nog wel kiezen voor Nederland. „Wij hebben veel geïnvesteerd in de relatie met de spelers. Golfers als Martin Kaymer, Darren Clarke, Peter Hanson en Nicolas Colsaerts komen naar Nederland omdat dit een goed toernooi is. Als wij het niveau op peil kunnen houden zullen we kunnen groeien, denk ik.”