Spoedprocedure om uitstel oordeel ESM-akkoord Duitsland

Foto AFP / Ralf Stockhoff

Het CSU-zwaargewicht in de Bondsdag Peter Gauweiler heeft het grondwettelijk gerechtshof van Duitsland met een spoedprocedure verzocht het oordeel over het Europees Stabiliteitsmechanisme op te schorten. Duitse media melden vanmorgen dat het hof morgen een uitspraak doet over het verzoek; de uitspraak over het ESM-verdrag staat voor woensdagochtend gepland.

Gauweiler behoorde tot degenen die het hof in Karlsruhe, het hoogste Duitse rechtscollege, verzochten bondspresident Joachim Gauck te verbieden akkoord te gaan met het ESM-verdrag. De Bondsdag en Bondsraad stemden op 10 juni in met het ESM-verdrag dat de instelling regelt van een permanent steunfonds in de eurozone.

Volgens Gauweiler druist de steun aan het verdrag in tegen de in Duitse grondwet gegarandeerde soevereiniteit. De CSU-coryfee weet zich onder meer gesteund door de vereniging ‘Meer Democratie’ voor wie 37.000 burgers hun handtekeningen zetten.

‘Chocolade voor een suikerzieke’

Gauweiler noemde het ESM-verdrag eerder “chocolade voor een suikerzieke”. Hij meent dat een nieuwe situatie is ontstaan nadat de Europese Centrale Bank afgelopen donderdag bekendmaakte ongelimiteerd obligaties te zullen opkopen van Zuid-Europese landen. Volgens hem wordt daardoor de Duitse jaarrekening “volledig onberekenbaar en derhalve niet meer te verantwoorden”.

In een uitgelekte rapportage komt ook het wetenschappelijk bureau van de Bondsdag tot de conclusie dat het budgetrecht van de Bondsdag kan worden beschadigd door de instelling van een permanent Europees steunfonds.

Grote consequenties

Bij het hof werden vorige week ook door burgers verzoeken ingediend tot wraking van een van de acht rechters. Rechter Peter Huber, die eerder namens de CDU minister van Binnenlandse Zaken was in de deelstaat Thüringen, zou bevooroordeeld zijn omdat hij tot mei dit jaar bestuurder was van de vereniging Meer Democratie.

Verwacht wordt dat de klacht niet ontvankelijk wordt verklaard, omdat wrakingsverzoeken dienen te worden ingediend voor het begin van de behandeling van een zaak. Maar uit eerder voorbeelden blijkt ook dat het Bundesverfassungsgericht niet snel oordeelt dat een rechter bevooroordeeld is. Hoe de uitspraak van het hof ook uitvalt, verwacht wordt dat die grote consequenties heeft voor het voortbestaan van euro.

    • Joost van der Vaart