Sneijder wil Oranje weer zien als een hechte eenheid

Het gerenoveerde Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal moet een hechte eenheid gaan vormen. Wesley Sneijder bewaakt als nieuwe captain het groepsproces.

Wesley Sneijder, afgelopen vrijdagavond met aanvoerdersband in het met 2-0 gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Turkije in de Arena.
Wesley Sneijder, afgelopen vrijdagavond met aanvoerdersband in het met 2-0 gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Turkije in de Arena. Foto Reuters

Wesley Sneijder traint een dag na de overwinning op Turkije in een shirt zonder mouwtjes en met witte sokjes. Daarmee wijkt de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal af van zijn ploeggenoten, maar de tijd dat Louis van Gaal (61) zich daar nog druk over maakt lijkt voorbij. „Hij is wat rustiger geworden”, stelt Sneijder. „Ik heb vanaf dag één een bijzondere band met deze bondscoach. We delen dezelfde visie over voetbal. Ik ben er trots op dat ik zijn verlengstuk in het veld mag zijn.”

Met Sneijder (28) als captain tussen de lijnen en Van Gaal als leider op de bank behaalde Oranje afgelopen vrijdag een zwaarbevochten zege in het eerste kwalificatieduel voor het WK van 2014. Tegen Turkije verdeelde Sneijder het spel, hij gaf een assist op Robin van Persie, sleurde en bikkelde en probeerde zijn onervaren medespelers wegwijs te maken. De middenvelder van Internazionale was in alles de spil van het nieuwe Oranje. „Op basis van mentaliteit hebben we deze wedstrijd gewonnen”, legt Sneijder na afloop in de Arena uit. „En nu op naar de tweede wedstrijd in Hongarije.”

Als Sneijder één les van het mislukte EK in Polen en Oekraïne heeft geleerd, dan is het wel dat het Nederlands elftal boven alles een hecht team moet zijn. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld over het groepsproces te waken. Van Gaal beloonde de houding van Sneijder door hem vorige maand voor het vriendschappelijke duel met België de aanvoerdersband om zijn arm te schuiven. „Ik moet nu het voorbeeld geven hè”, zegt hij lachend. „Ik laat nu bepaalde dingetjes. Zo kwam ik in het verleden vaak een paar minuutjes te laat. Nu ben ik degene die ervoor zorgt dat iedereen op tijd is.”

De geboren Utrechter heeft de door Van Gaal ontketende revolutie bij Oranje overleefd en heeft de nieuwe internationals in woord en gebaar welkom geheten. „Ik heb die nieuwe jongens een sms gestuurd toen ze geselecteerd werden. En anderen die nu niet meer bij de groep zitten heb ik gebeld. Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik tien jaar geleden tegen Portugal in Eindhoven debuteerde. Het is belangrijk dat er spelers zijn die je op je gemak stellen. Die rol heb ik nu. Dat heeft niemand me opgedragen. Dat komt uit mezelf.”

Sneijder wil terug naar de eenheid die Oranje op het WK van 2010 was. Destijds draaide het spel in Oranje ook om hem, maar was Giovanni van Bronckhorst de captain. „Iedereen ging daar voor elkaar door het vuur”, zegt de kleine grote leider. „Op het afgelopen EK is het in elkaar gestort. Dat mag niet meer gebeuren. Ik had op sommige momenten wel gewild dat ik daar al aanvoerder was. Dan heb je een grotere stem. Misschien had ik dingen anders aangepakt.”

Onder Van Gaal en Sneijder zijn er flink wat accenten gezet. Door het wegvallen van internationals als Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Khalid Boulahrouz, Ibrahim Afellay en Gregory van der Wiel is de hiërarchie in de selectie veranderd. Van groepjesvorming is nu veel minder sprake. „Dat zie je terug in kleine dingen”, vertelt Sneijder. „In het spelershotel in Noordwijk slapen we nu allemaal in een nieuw gedeelte op één gang. Daar staat een tafeltennistafel en een Play Station. Negentig procent van de tijd zijn we samen.”

Het Nederlands elftal is tot genoegen van Sneijder overgeschakeld op een ander spelsysteem. Oranje speelt het klassieke ‘Hollandse’ 4-3-3-systeem waarbij Sneijder de meest teruggetrokken middenvelder is. „Wat dat betreft zat ik ook op één lijn met de bondscoach. We waren toe aan iets anders. De vorige speelwijze was voorspelbaar geworden voor tegenstanders. We droegen dat als een ballast met ons mee. Dit hoofdstuk moesten we afsluiten en zoeken naar wat nieuws.”

Sneijder is zich er wel van bewust dat de nieuwe tactiek aanvallender is en dus meer risico’s met zich meebrengt. Zo kregen de Turken vrijdagavond een aantal dotten van kansen, die tot geluk van Oranje onbenut bleven. Volgens Sneijder had dat te maken met „individuele foutjes”. „Het wordt echt gevaarlijk als spelers hun taken niet uitvoeren. Als spelers verzaken kan deze manier van voetballen dodelijk zijn”, stelt de 89-voudig international. „Het is de taak van de bondscoach elf spelers op te stellen die zich aan de afspraken houden.”

De KNVB rekent Oranje nog altijd tot de wereldtop. Volgens de doelstelling van de voetbalbond zou het Nederlands elftal zich op het WK in Brazilië bij de laatste vier moeten scharen. „Iedereen in Nederland denkt dat wij altijd top zijn. Maar dat is nu niet zo”, zegt Sneijder op scherpe toon. „Ik ben er wel van overtuigd dat we ook met deze groep top kúnnen zijn. Maar dan moet iedereen alles voor een ander over hebben. Alleen dan kunnen wij bereiken wat wij allemaal willen. En dat is spelen op het WK in Brazilië.”