Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Samsom spreekt van ‘rechts rotbeleid’ en verwijt Rutte angstkaart te spelen

Twee jaar “rechts rotbeleid” heeft het verschil tussen Nederlanders vergroot. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst in Drachten. Hij doelde onder meer op de verschillen tussen autochtoon en allochtoon.

Samsom in actie tijdens de bijeenkomst in Drachten. "Ik zeg u: er hangt verandering in de lucht." Foto NOS

Twee jaar “rechts rotbeleid” heeft het verschil tussen Nederlanders vergroot. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst in Drachten. Hij doelde onder meer op de verschillen tussen autochtoon en allochtoon.

“Er hangt verandering in de lucht en die kan over 72 uur inderdaad bewaarheid worden (…) VVD en CDA stonden toe hoe de brug tussen mensen werd weggeslagen. Samen gaan wij die brug herstellen”, hield hij enkele honderden toehoorders voor.

‘Geen angstbeelden scheppen, houd je bij je eigen programma’

Mark Rutte viel de PvdA dit zaterdag en gisteren hard aan door de partij een “bedreiging” te noemen en te stellen dat Nederland “onveiliger” wordt als Samsom aan de macht komt. “Ik vind niet dat je campagne moet voeren op basis van angstbeelden van het programma van anderen, maar op basis van je eigen programma”, zei Samsom in Drachten.

Over de recessie zei hij dat oneliners niet voldoen om die te bestrijden. Ook zou het niet helpen anderen de schuld te geven, alleen maar te bezuinigen of te veel uit te geven. “Wij kunnen ons uit de recessie werken.”

Onderwijs moet volgens hem weer op de eerste plaats komen. “Hoe erg de crisis ook wordt, onderwijs blijft prioriteit.” Hij stelde dat onderwijs een rol speelt bij het oplossen bij tal van problemen.