Nummer twee Al-Qaeda in Jemen gedood - zware klap voor actieve tak

Saeed al-Shihri op een video uit 2009. Foto Reuters

De nummer twee van Al-Qaeda in Jemen is vandaag omgekomen bij een luchtaanval. Dat hebben bronnen bij het Jemenitische ministerie van Defensie gezegd.
De Saudische Saeed al-Shihri werd getroffen door een raket, vermoedelijk van een Amerikaanse drone, toen hij in zijn auto zat.

Vijf andere inzittenden kwamen eveneens om. De luchtaanval had plaats in de zuidelijke provincie Hadramawt.

De bronnen bevestigen met hun uitspraken een kort bericht van het ministerie van defensie dat eerder maandag naar journalisten in het land werd verstuurd. De autoriteiten zeggen dat er nog wel een DNA-test moet worden uitgevoerd om te bevestigen dat Al-Shihri daadwerkelijk onder de doden is.

De Jemenitische tak van Al-Qaeda is een van de actiefste ter wereld. De dood van Al-Shihri zou, als hij bevestigd wordt, een klap zijn voor de terreurorganisatie. Strijders van Al-Qaeda namen vorig jaar in het zuiden van Jemen grote steden over, maar het leger heeft dit jaar een aantal steden en dorpen heroverd.

De president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, zei dat sommige stammenleiders en regeringsfunctionarissen Al-Qaedastrijders helpen zich te verstoppen in de zuidelijke provincies Abyan en Shabwa.