Merel Koenderink, vandaag 18 geworden

Interviews: Tom VenninkFoto’s: Bram Budel
Interviews: Tom VenninkFoto’s: Bram Budel

Opleiding: eerstejaars Frans aan de Hogeschool van Amsterdam

Ga je stemmen? „Ja, want als je niet stemt, mag je ook niet zeuren.”

Wat ga je stemmen? „Geen idee. Ik ben er nog niet uit, waarschijnlijk kies ik voor een partij aan de rechterkant. Iedereen krijgt kansen in het leven, ik vind dat je die moet pakken. Gewoon werken voor je geld, dat is toch niet zo raar? Mijn ouders stemden bij de vorige verkiezingen ook rechts. Zo rechts als de PVV ben ik niet, hoor. Die partij gaat veel te ver. Ik ben niet racistisch.”

Wat weet je van politiek? „Niet zo veel. Ik begin aan m’n studie Frans en zit op volleybal. Ik hou me liever daar mee bezig dan met politiek. Voor een televisiedebat blijf ik niet thuis. Maar ik ga nog wel een stemwijzer doen en informatieboekjes ophalen bij het gemeentehuis. Als ik die doorneem, kan ik denk ik wel een goede keuze maken.”

Wat is voor jou een belangrijk thema? „Een vriendin van mij gaat CDA stemmen omdat die partij de langstudeerboete wil afschaffen. Ik ben er juist voor. Je studie afmaken binnen de tijd die daarvoor staat, plus een jaar uitloop – dat moet toch kunnen?”