Gezelligheid zit in mijn genen

Wat is uw droombaan? Deze krant vraagt het kandidaat-Kamerleden. Tijdens de verkiezingscampagne elke dag een aflevering.

beeld Merlijn Doomernik

tekst Oscar Vermeer

Nederland, Katlijk, 8 september 2012 Lutz Jacobi (pvda) als waardin Foto: Merlijn Doomernik
Nederland, Katlijk, 8 september 2012 Lutz Jacobi (pvda) als waardin Foto: Merlijn Doomernik

‘Ik ben van de biertjes, niet van de deftige wijntjes. Maar niet te veel, hè. Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Korfbal. Jaren op landelijk niveau gespeeld. We gingen met het team altijd naar café d’Herberch in Katlijk, bij Heerenveen. Ik ben gek op stamcafé’s. Het zijn een soort mini-samenlevingen. Alle leeftijden komen er samen. Specialisten uit het ziekenhuis maken een praatje met scholieren. Je treft mensen die je anders nooit tegenkomt.

Ik heb ook in d’Herberch gewerkt. Eerst achter de bar, daarna in de bediening. Ik heb zelfs wel eens overwogen het café te kopen. Ik geniet van al die verschillende mensen bij elkaar, al hou ik niet van zuurpruimen. Gezelligheid zit in mijn genen.

Nu ik in Den Haag zit, ver van huis, nodig ik altijd veel mensen uit. Mensen die ik ontmoet heb op werkbezoeken, of die ik op straat ben tegengekomen. Gaan we gezellig lunchen, geef ik een rondleiding in de Tweede Kamer, en eten we ’s avonds in perscentrum Nieuwspoort. Anderen zeggen wel eens ‘wat moet je met al die mensen’, maar ik vind het prachtig.

Het zou goed zijn voor de samenleving als iedereen eens per week naar een stamcafé gaat. Dan heb je natuurlijk een goede kastelein nodig. En dat wil ik dan wel zijn.”