Burgers en politieagenten omgekomen bij aanslag Kunduz

Lieden van de Lokale Afghaanse Politie (ALP) op patrouille in Kunduz. Foto Reuters / Wahdat

Bij een aanslag door een zelfmoordterrorist in Kunduz zijn zeker 21 mensen omgekomen. De dader blies zichzelf op te midden van een demonstratie in de noordelijk gelegen stad in Afghanistan. Kunduz is de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar de Nederlandse politietrainingsmissie plaatsheeft.

AFP meldt dat zich onder de slachtoffers burgers en politiemensen bevinden. De politie houdt het nog op achttien doden: twaalf agenten en zes burgers. Volgens plaatselijke bronnen zou het dodental snel kunnen oplopen. De NOS meldt dat er al 35 doden zijn geteld, maar onder hen zouden zich volgens Defensie geen Nederlandse militairen of politietrainers bevinden.

De aanslag zou gericht zijn op de agenten die juist een cordon hadden gevormd ter bescherming van de demonstranten. Zij betoogden voor een lokale politicus die verantwoordelijk zou zijn voor het doden van burgers in het afgelopen weekend, aldus AFP. De BBC bestempelt hem als een “krijgsheer”.

Hieronder een kaartje met daarop de ligging van Kunduz:


Grotere kaart weergeven