Afghaanse Talibaan gaan ‘hun best doen’ om prins Harry te doden

Prins Harry afgelopen vrijdag op Camp Bastion in Helmand. Foto AFP / John Stilwell

De Talibaan zijn vastberaden om de Britse prins Harry, die momenteel weer op missie is in Afghanistan, te doden. Dat hebben de moslimextremisten vanochtend in een verklaring laten weten. Een woordvoerder van de beweging spreekt over een “zeer belangrijk plan”.

Prins Harry, die in het Britse leger als helikopterpiloot dient, kwam vorige week in de zuidelijke provincie Helmand aan voor zijn tweede gevechtsmissie in Afghanistan sinds Groot-Brittannië er in 2001 militair actief werd. Helmand wordt gezien als een van de provincies waar de Talibaan sterk staan.

Talibaanwoordvoerder Zabihullah Mujahid zei vanochtend in een telefonisch interview met persbureau AFP dat de extremisten “hun best” zullen doen om Harry te doden. Alleen kidnappen vinden ze niet genoeg. Naast de 27-jarige Harry blijven ook andere Britse militairen een belangrijk doelwit, zo benadrukte de woordvoerder.

VS dragen controle detentiecentrum Bagram over

Het dreigement in de richting van prins Harry komt op het moment dat het Amerikaanse leger een belangrijke militaire gevangenis heeft overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Detentiecentrum Bagram, waar meer dan drieduizend strijders van de Talibaan gevangen zitten, is de afgelopen jaren berucht geworden omdat gevangenen er zouden zijn gemarteld.

De overdracht van de gevangenen in Bagram aan de Afghaanse autoriteiten is onderdeel van een overeenkomst tussen de VS en Afghanistan waarin staat dat alle Afghaanse gevangenen op een zeker moment moeten worden overgedragen. De VS houden overigens de zeggenschap over een aantal van de belangrijkste terreurverdachten die momenteel in Bagram gevangen zitten.

‘Talibaan willen langdurige Amerikaanse aanwezigheid accepteren’

The Guardian schrijft vanochtend dat bepaalde elementen van de Talibaan bereid zijn een langdurige Amerikaanse militaire aanwezigheid te accepteren als dat tot een vredesdeal zou kunnen leiden. De krant meldt op basis van een rapport van het Royal United Services Institute dat sommige groepen binnen de Talibaan willen onderhandelen over zaken als meisjesonderwijs, maar dat zij de regering van president Karzai niet willen erkennen, omdat ze tegenstander zijn van de huidige Grondwet.

De gematigde opstandelingen zien de regering-Karzai als corrupt en geloven niet dat de huidige regering in staat is eerlijke verkiezingen te organiseren. Voorafgaand aan een vredesdeal zou een deel van de Talibaan ook bereid zijn te praten over een staakt-het-vuren.