Theaterprijzen Louis en Theo d’Or voor Van der Heijden en Heuer

Hein van der Heijden is de winnaar van de Louis d’Or 2012, de prijs voor de indrukwekkendste mannelijke dragende rol. Marlies Heuer kreeg de variant voor vrouwen, de Theo d’Or. De acteurs kregen de prijzen vanavond uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Hein van der Heijden is de winnaar van de Louis d’Or 2012, de prijs voor de indrukwekkendste mannelijke dragende rol. Marlies Heuer kreeg de variant voor vrouwen, de Theo d’Or. De acteurs kregen de prijzen vanavond uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

De jury prees de 54-jarige Van der Heijden volgens persbureau Novum voor zijn “indringende, expressieve” rollen in Vincent en Theo en in Oom Wanja. De 59-jarige Marlies Heuer kreeg de prijs voor haar rol in Am Ziel. Heuers “uiterst muzikale tekstbehandeling” ondersteunt haar uitgekiende bewegingstaal en verfijnde mimiek, oordeelde de Nederlandse Toneeljury.

Toneel Publieksprijs naar Herakles van Toneelgroep De Appel

De Toneel Publieksprijs ging naar de elf uur durende productie Herakles van Toneelgroep De Appel. Meer dan dertigduizend mensen brachten hun stem uit.

De Colombina 2012 was voor Frieda Pittoors. Zij kreeg de prijs voor de indrukwekkendste vrouwelijke bijdragende rol voor haar spel in De Russen! en Tartuffe. De Arlecchino 2012, voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol, ging naar Gijs Naber voor zijn rol in Dood van een handelsreiziger.

Artistiek leider van Female Economy/Zina Adelheid Roosen kreeg de Prosceniumprijs voor haar wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. Het locatietheatergezelschap heeft zich met weinig middelen ‘een niet meer weg te denken’ plek binnen het Nederlandse theaterbestel verworven.

VSCD Mimeprijs naar Jakop Ahlbom

Naast de Toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden ook de VSCD Mimeprijs, de VSCD Jeugdtheaterprijzen en de Toneel Publieksprijs 2012 uitgereikt.

De VSCD Mimeprijs werd uitgereikt aan Jakop Ahlbom met de voorstelling Lebensraum, waarin hij volgens de mimejury opnieuw heeft bewezen dat zijn “vermenging van middelen” prachtig theater kan opleveren.

De VSCD Jeugdtheaterprijzen, de Gouden Krekels, kent twee winnaars. De Gouden Krekel voor de indrukwekkendste productie was voor Aap en Beer, volgens de jeugdtheaterjury “een kolderieke komedie voor kleuters”. De Gouden Krekel voor indrukwekkendste podiumprestatie was voor Schippers & Van Gucht voor de vormgeving van Huis van Het Filiaal. “De vormgeving is met veel liefde en mededogen gemaakt voor de mens die langzaam maar zeker beseft dat hij geen controle meer kan uitoefenen over zijn leven.”