Hulpverlening na bevingen China moeizaam - ‘niet genoeg onderdak’

Zhu Yinquan, a teacher, left, tries to comfort a woman who lost her seven-year-old daughter at a school in Friday's earthquake in Yiliang county in southwest China's Yunnan province, Sunday, Sept. 9, 2012. Survivors of two earthquakes that killed 80 people in a mountainous area of southwest China are desperately waiting for more aid to arrive as jolting aftershocks keep fears high and hinder rescue efforts. (AP Photo) CHINA OUT
Zhu Yinquan, a teacher, left, tries to comfort a woman who lost her seven-year-old daughter at a school in Friday's earthquake in Yiliang county in southwest China's Yunnan province, Sunday, Sept. 9, 2012. Survivors of two earthquakes that killed 80 people in a mountainous area of southwest China are desperately waiting for more aid to arrive as jolting aftershocks keep fears high and hinder rescue efforts. (AP Photo) CHINA OUT Een man probeert een vrouw te troosten die haar zeven jaar oude dochtertje verloor bij de aardbevingen van dit weekend in China. Foto AP

De hulpverlening voor de slachtoffers van de aardbevingen in China, die sinds vrijdag aan 81 mensen het leven hebben gekost, komt moeilijk op gang. Sommige gebieden zijn nog steeds moeilijk begaanbaar en er zijn ook nog steeds naschokken.

De eerste beving, met een kracht had van 5,6 op de schaal van Richter, had vrijdag plaats op de grens tussen de provincies Guizhou en Yunnan. Duizenden huizen stortten in en wegen werden door aardverschuivingen en rotslawines bedolven. Niet veel later volgde een tweede, even krachtige beving. Een woordvoerder van het seismologisch bureau in Yunnan zei vanmiddag dat er tot dusver 279 naschokken zijn geteld.

Beelden van Al-Jazeera van de aardbeving:

Geëvacueerde Chinezen hebben geen onderdak

De Chinese autoriteiten hebben meer dan tweehonderdduizend mensen uit het gebied geëvacueerd. Alle 110 duizend inwoners van het stadje Jiaokui, zo’n drie kilometer van het epicentrum van de beving, zijn geëvacueerd, maar velen hebben geen onderdak. Een regeringsfunctionaris van het stadje zei tegen persbureau AP:

“Ze leven in de open lucht. We hebben dringend behoefte aan tenten en dekens. We hebben maar 2.200 tenten ontvangen.”

Volgens persbureau Xinhua zijn er tot dusver ruim elfduizend tenten, 8.500 dekens, zesduizend jassen en andere voorraden bezorgd in Yiliang, de regio in Yunnan waar zowel Jiaokiu als Luozehe in gelegen zijn. Meer voorraden zijn onderweg, aldus Xinhua.