Tientallen doden bij serie aanslagen Irak

Aanvallen in diverse steden in Irak en op een Frans consulaat hebben vandaag aan 26 mensen het leven gekost. Iraakse veiligheidsdiensten en westerlingen waren het doelwit.

De plek van de bomaanslag in Kirkuk. Foto Reuters / Ako Rasheed

Aanvallen in diverse steden in Irak en op een Frans consulaat hebben vandaag aan 44 mensen het leven gekost. Iraakse veiligheidsdiensten en westerlingen waren het doelwit, meldt persbureau AP.

De bloedigste aanval vond plaats in het stadje Dujail toen gewapende mannen een kleine legerpost bestormden en tien militairen doodden en acht verwondden. Enkele uren later vonden zeven politierekruten de dood en raakten zeventien gewond toen de basis in Kirkuk waar zij wilden solliciteren werd getroffen door een autobom. Alle slachtoffers waren soennitische moslims, zei de politie. Bij drie andere explosies in Kirkuk kwamen nog eens zeven mensen om en raakten zeventig mensen gewond.

Niet veel later explodeerden honderden kilometers zuidelijker twee autobommen bij het Franse consulaat en een hotel in Nasiriyah. In het hotel kwamen twee mensen om en vielen drie gewonden. In het consulaat raakte een Iraakse agent gewond.

In vijf andere steden, waaronder Bagdad, vonden kleinere aanslagen plaats. In de sjiitische wijk Husseniyah in Bagdad kwamen een agent en een omstander om. Acht mensen raakten gewond. Op een markt in Basra vielen drie doden en 24 gewonden.

De stad Tal Afar werd getroffen door een autobom die aan twee mensen het leven kostte. Zeven raakten gewond. Buiten Kirkuk werden de stadjes Hawija en Ar Riyad opgeschrikt door de explosies van twee autobommen. Zeven mensen liepen hierbij verwondingen op. In de stad Tuz Khormata kwamen vier mensen om het leven en raakten 41 mensen gewond. In Taji, ten noorden van Bagdad, kwamen twee mensen om het leven.

In de zuidelijke provincie Maysan was een sjiitisch heiligdom doelwit van een dubbele aanslag. Autobommen maakten vijf dodelijke slachtoffers. Veertig mensen liepen verwondingen op.

Nieuw offensief Iraakse tak Al-Qaeda

De laatste maanden is het geweld in Irak toegenomen. De Iraakse tak van Al-Qaeda, de Islamitische Staat Irak geheten, maakte onlangs bekend een nieuw offensief te hebben ingezet tegen voornamelijk shi’itische doelen. Ze hoopt hiermee volgens analisten de sektarische strijd tussen sunnieten en shi’ieten, die de afgelopen jaren Irak in zijn greep had, nieuw leven in te blazen.

Het geweldsniveau ligt nog wel beduidend beneden dat van de jaren 2006 en 2007, toen er maandelijks dikwijls duizenden mensen om het leven kwamen. De aanslagen van vandaag zijn nog niet opgeëist.