Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Kijken: beelden van de botsing tussen Cessna en reclamevliegtuigje van het CDA

De twee vliegtuigjes vlak voor de botsing. Foto screenshot NOS

Het was behoorlijk schrikken. Een reclamevliegtuigje van het CDA werd gisteren in de lucht boven het strand van Wassenaar aangevlogen door een ander toestel. Het vliegtuig met CDA-reclame moest een noodlanding maken. In de cockpit van het andere toestel werd de botsing gefilmd.

De noodlanding vond gisteren rond 16.15 uur plaats in natuurgebied Meijendel ten westen van zuidelijk Wassenaar en ten noorden van Scheveningen. De Cessna die het CDA-vliegtuig aanvloog, landde veilig op het vliegveld Rotterdam-The Hague Airport. Ook op het strand waar het CDA-toestel zijn noodlanding maakte, raakte niemand gewond.

Op de beelden is door de voorruit het CDA-vliegtuigje. Aan het begin van de beelden vliegt rechts ook het toestel met een spandoek dat aanmoedigt SP te stemmen. De Cessna die vervolgens op het vliegtuigje met een reclamesleep van het CDA botst, was opnamen aan het maken van dat derde vliegtuigje met SP-spandoek. Beide beschadigde vliegtuigjes zijn in beslag genomen voor onderzoek, meldt de politie.

De botsende Cessna en het toestel met SP-reclame vlogen beiden iets sneller dan het vliegtuig met CDA-reclame. Daardoor raakte het filmende vliegtuig van achteren en van bovenaf het CDA-vliegtuig.