Samsom: doel is Nederland verder helpen, niet de verkiezingen winnen

Samsom eerder dit jaar bij een partijcongres van de PvdA. Foto NRC / Maarten Hartman

PvdA-leider Diederik Samsom ziet niet het winnen van de verkiezingen, maar het verder helpen van Nederland als zijn belangrijkste doel. Dat zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant. Samsom zegt ook dat de SP niet automatisch het recht heeft om mee te regeren.

Samsom hekelt in het interview de “stoere taal” die zijn collega’s zouden bezigen om de verkiezingen te winnen. Die taal creëert volgens Samsom alleen maar teleurstelling. De PvdA-leider wil Nederland beter maken, niet per se de verkiezingen winnen, zo legt hij uit:

“Ik wil Nederland vertellen waar de PvdA voor staat en daarmee wil ik natuurlijk heel graag de verkiezingen winnen. Maar wel in die volgorde.”

De uitspraken van Samsom komen op het moment dat zijn PvdA de VVD in een peiling van Maurice de Hond gisteren tot op één zetel naderde. Hoewel de campagne een aantal weken terug nog een tweestrijd tussen de VVD en SP leek te worden, voorspelt de huidige trend in de peilingen komende woensdag een nek-aan-nek-race tussen de VVD en Samsom’s partij.

‘SP heeft niet automatisch recht mee te regeren’

Samsom loopt in het interview ook al vast vooruit op de coalitieonderhandelingen van na de verkiezingsdag. De PvdA-leider heeft onlangs gezegd dat hij een nieuw paars kabinet met de VVD en D66 “geen voor de hand liggende” optie vindt, omdat de verschillen tussen PvdA en VVD “zeer groot” zijn.

De PvdA ziet meer in een centrumlinks kabinet met de SP, maar Samsom houdt alle opties open. De SP heeft bij een grote verkiezingsoverwinning niet automatisch het recht om mee te regeren, zegt hij:

“Dat recht is nergens te halen. Het kan hooguit een democratische opdracht zijn dat een partij die veel wint gaat meedoen. Maar vorige keer stapte een grote verliezer, het CDA, in het kabinet. Dat komt ook voor.”

Dat een coalitie met de SP net zo’n riskant experiment zou zijn als de gedoogcoalitie met de PVV, vindt Samsom niet. “GroenLinks heeft ook geen regeringservaring. Daar hoor ik nooit iemand over.” De PvdA-leider zegt verder in het interview met de Volkskrant dat er voor hem geen uitslag denkbaar is waarbij hij de eer aan zichzelf houdt. “Nee, want daar denk ik niet aan. In die zin is het letterlijk ondenkbaar.”