Protest bij ambassade

Medewerkers van het Institut Néerlandais hebben gisteren een petitie aangeboden aan Ed Kronenburg, de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Ze protesteren zo tegen de voorgenomen sluiting van de Nederlandse culturele voorpost in Parijs.

De ruim drieduizend handtekeningen en brieven zijn gericht aan koningin Beatrix. In 2007, tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van het instituut, was Beatrix eregast. De in juli aangekondigde sluiting was in Frankrijk voorpaginanieuws.

Het Institut Néerlandais wordt grotendeels gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat voert hoge vaste lasten aan als argument om de jaarlijkse subsidie van 2 miljoen euro stop te zetten.

Talloze prominenten uit de Franse culturele wereld hebben al hun steun aan het instituut betuigd. Deze week nog opperde het culturele weekblad Télérama een beroep te doen op president François Hollande.

Een bont gezelschap uit de Franse en Nederlandse culturele wereld woont het aanbieden van de petitie bij. „Het Institut Néerlandais houdt de culturele dialoog tussen Frankrijk en Nederland gaande”, zegt directeur Serge Toubiana, directeur van de Cinématheque Française, de grootste filmbibliotheek ter wereld. Volgens trendwatcher Lidewij Edelkoort zou opheffing gelijkstaan aan „kapitaalvernietiging”.