Nederland wil Hezbollah op EU-lijst terreurorganisaties - ‘nog niet zover’

Aanhangers van Hezbollah luisteren naar een toespraak van leider Hassan Nasrallah. Foto AP / Bilal Hussein

Nederland heeft er gisteren binnen de Europese Unie op aangedrongen Hezbollah op de lijst van terreurorganisaties te zetten. De meeste EU-landen vinden zo’n sanctie om verschillende reden echter te ver gaan.

Demissionair minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters dat het tijd is dat Europa “effectieve maatregelen” tegen Hezbollah neemt. Nederland is het enige EU-land dat Hezbollah als een terreurorganisatie heeft bestempeld. Groot-Brittannië steunt de Nederlandse roep om actie tegen Hezbollah, maar beschouwt alleen de gewapende tak van de Libanese beweging als een terroristische organisatie.

Israël en de Verenigde Staten zijn al lange tijd in Brussel aan het lobbyen om Hezbollah op de Europese terreurlijst te krijgen. De Amerikanen plaatsten Hezbollah in de jaren negentig op hun eigen lijst met terroristische organisaties.

‘Nu iets doen vanwege steun Hezbollah aan regime-Assad’

Volgens Nederland moet Europa nu tot actie overgaan omdat er volgens Rosenthal steeds meer bewijzen komen dat Hezbollah het regime van de Syrische president Assad militair steunt. “Er is een noodzaak om nu iets te doen”, aldus de minister.

De meeste Europese landen hebben echter geen zin om iets te doen tegen een organisatie die in eigen land, Libanon, politiek zo belangrijk is. Duitsland en Frankrijk hebben ook twijfels over de juridische basis: als er geen strafrechtelijk bewijs is dat Hezbollah aanslagen pleegt, kan de organisatie de plek op de lijst aanvechten.

Als bewezen wordt dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de aanslag op Israëlische toeristen in het Bulgaarse Burgas, zouden andere landen eventueel bereid zijn tot actie over te gaan, aldus de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn gisteren. Maar volgens bronnen binnen de EU zeggen Bulgaarse vertegenwoordigers in Brussel al dat er geen bewijs is voor betrokkenheid van Hezbollah.