Jeugdjournaaldebat: knuffelen met meneer Wilders, Rutte heeft het moeilijk

Diederik Samsom wist in de beginfase direct de aandacht op zich te vestigen door in de quizronde de begintune van jeugdserie Spangas te raden. Foto NOS

Wie wordt de winnaar van het Jeugdjournaaldebat? Morgen weten we het. Vanavond was de uitzending en het was bij vlagen ontwapenend om Rutte, Samsom, Roemer, Wilders en Buma bezig te zien voor een tribune vol kids. Opvallend was dat vooral Wilders, Samsom en in iets mindere mate Buma het beste uit de verf kwamen. Roemer en met name Rutte leken het minst kindvriendelijke verhaal te hebben.

Het debat begon met de vraag of rijken meer belasting moeten betalen en de eerste quizronde, maar daarna mochten de lijsttrekkers een spreekbeurt houden: het meest onderhoudende onderdeel van de avond. De spreekbeurt moest wel op tijd ingeleverd zijn en dat bleek een probleem voor een bepaald iemand. Wilders was juist de allereerste om zijn spreekbeurt in te leveren en mocht beginnen:

“Er zijn heel veel boeven in Nederland en die willen we allemaal heel lang in de gevangenis stoppen. En andere landen uit Europa die de baas willen spelen en ons geld afpakken, dat moet ook stoppen.”

Buma was degene die moeite had met de deadline en was flink te laat, als enige, met het inleveren van zijn spreekbeurt. De lijsttrekkers stonden bij het voordragen overigens voor een hip digitaal schoolbord, met hun collega’s aandachtig luisterend in de schoolbanken. Samsom vond een spreekbeurt “altijd wel effe werken”. Hij hield een betoogje over geld voor onderwijs en leraren zodat de jonge generatie straks ook voor de toekomst van de generatie van de lijsttrekkers kan zorgen.

Wilders scoort met diervriendelijkheid

Rutte’s spreekbeurt was veel te lang toen hij ‘m inleverde omdat hij “zoveel interessante dingen wilde zeggen”. De voordrachten mochten maar een halve minuut duren. Zijn uiteindelijke verhaal over overheidsuitgaven, een goede baan en veilig uitgaan leek niet helemaal aan te sluiten bij het jeugdige publiek, gezien het bescheiden applausje.

De spreekbeurten:

In het publiek konden de kids er na het horen van de vijf mannen maar niet uitkomen wie het beste was. Geert Wilders werd door één meisje genoemd omdat hij “het over dieren had”. Het toekomstverhaal van Samsom sloeg ook aan.

‘Gejokt en feestgevierd’

Hierna werd nog aandacht besteed aan geld geven aan eurolanden in nood. Een van de kinderen vond dat Nederland geld moet geven “want als we dat niet doen en wij zelf ooit hulp nodig hebben, is er niemand”. Sommige anderen vonden dat dat de binnenlandse problemen eerst maar eens opgelost moeten zijn. Wilders zei nog dat landen die nu geld vragen, hebben “gejokt en feestgevierd”.

Vervolgens verzandde het debat tussen Samsom en Wilders over Europa in grote-mensen-die-door-elkaar-praten. Buma was de derde debater maar kwam er niet echt aan te pas.

Persoonlijke vragen

Toen was het tijd voor persoonlijke vragen uit het publiek. Rutte bleek ooit door de politie langs de kant te zijn gezet voor niet handsfree bellen in de auto. Roemer is bang voor hoogtes, zelfs “al bij het aardbeien plukken”.

Samsom zag er volgens een kind “nogal jong uit”. Hoeveel ervaring heeft hij eigenlijk? En Buma, “hoe vaak gaat u eigenlijk naar de kerk?” Het grote voorbeeld van Wilders bleek een oud-premier van ‘Engeland’ met lef: Margaret Thatcher. Hierop vroeg een kind of zij hem mocht knuffelen. “Hartstikke leuk, geweldig”, vond Wilders. Ook Samsom was gewild voor een omhelzing.

Wie wint er?

Rutte verzamelde bij de quizrondes geen enkel hoedje: hij had op geen enkele vraag als eerste het goede antwoord. Wilders verzamelde één hoedje. Buma, Samsom en Roemer hadden er twee. Het antwoord op de finalevraag hoeveel kids er in de studio zaten werd het snelst gegokt door Buma: 30. Daarna mochten de toehoorders in een heus stemhokje hun stem uitbrengen, ook kinderen thuis kunnen nog stemmen. Morgenavond wordt de winnaar van het debat bekendgemaakt.

De laatste quizronde:

Het hele debat van veertig minuten is hier terug te kijken.