Hersenspoeling? Dat bepaalt Hong Kong zelf wel en schrapt Chinese les

Het protest hield tot aan vandaag aan, en met succes. Schoolinderen krijgen geen verplichte les over China. Foto AFP / Dale de la Rey

De regering van Hong Kong geeft gehoor aan protesten van tienduizenden ouders, docenten en studenten tegen ‘hersenspoeling’. Een curriculum waarin de geschiedenis van China wordt onderwezen is niet langer verplicht.

De hele week al werd geprotesteerd tegen het onderwijsprogramma waarin de “duistere kanten” van het Chinese regime worden “vergoelijkt”. De demonstranten doen de geschiedenislessen af als propaganda van de Communistische Partij van China die sinds 1949 regeert.

Het besluit van Hong Kong, dat in 1997 door de Britten werd overgedaan aan China, werd genomen in het licht van nieuwe verkiezingen. De niet bij iedereen populaire leider Leung Chun-ying spreekt van een “belangrijke beleidswijziging”. Hij zei de kritiek op het voor 2015 bedoelde onderwijsplan niet alleen te hebben gehoord, maar ook begrepen.

Het leerplan is overigens niet compleet van de baan. De regering laat weten dat scholen het indien gewenst naar eigen inzicht kunnen inpassen. Leung, een door Peking gesteunde leider, wordt sinds hij in juli aan de macht kwam bekritiseerd om het onderwijsplan, maar ook de hoge onroerend goedprijzen en de toestroom van Chinezen.