Gekken

‘Lucky Peach’ is een tijdschrift voor eet- en schrijfplezier en heeft na één jaar al een cultstatus.

Het zomernummer van Lucky Peach is gewijd aan Amerikaans eten. Op de omslag zien we een koe een hotdog verorberen, op de achterflap zijn we in een diner met roodwit geblokte plastickleedjes waar we een man op zijn rug kijken die een zo lage spijkerbroek aanheeft dat hij gewoon in zijn blote kont zit, terwijl hij zijn burger of zijn fries of iets anders diner-achtigs eet. Lucky Peach is een tijdschrift dat ineens heel hip en alomtegenwoordig is, al is het niet makkelijk te krijgen. Het eerste nummer, dat vorig jaar verscheen, is nu al een collector’s item, op Amazon.com kun je het nieuw alleen nog voor 175 dollar en gebruikt vanaf 80 dollar kopen, terwijl de reguliere prijs 7,51 dollar is. Dat zegt iets over de cultstatus die het tijdschrift razendsnel verworven heeft.

Het heet een tijdschrift ‘of food and writing’ te zijn, dus het idee is wel dat er ook echt een beetje aantrekkelijk geschreven wordt. Anthony Bourdain, de kok van televisieprogramma’s en boeken als Kitchen confidential, A cooks tour, No reservations en zijn onverslaanbare boek Les Halles (zo heette zijn New Yorkse restaurant waar hij nu geen tijd meer voor heeft), heeft er een vaste rubriek in en dat zegt wel iets over de toon. Bourdain is zo’n kok die zijn mannelijkheid moet bewijzen door grof te zijn. Net alsof we anders denken dat alleen mietjes achter het fornuis staan, zoiets.

Wat voor type tijdschrift Lucky Peach is, blijkt ook al uit de introductiestukjes van de hoofdredacteuren, David Chang en Chris Ying; opzettelijk leuk maar ook wel echt grappig. „Thanks for reading. We’ll keep trying to be better.” In die stukjes leggen ze ook uit dat de hotdog die de koe op de omslag eet, een vegetarische hotdog is. En dat ze lang hebben moeten zoeken naar een koe die zoiets wilde eten.

Het tijdschrift beweegt zich vooral in de Amerikaanse foodie-wereld; hoofdredacteur David Chang is de Koreaans-Amerikaanse chefkok van de Momofuku- restaurants in New York en auteur van het Momofuku Kookboek. Mede-auteur Peter Meehan is een van de oprichters van Lucky Peach, net als de al genoemde Bourdain. De andere hoofdredacteur, Chris Ying, is redacteur bij de eigenzinnige uitgeverij Mc Sweeney’s in San Francisco. Dit stelletje mensen, dat je misschien ook gerust een stelletje gekken zou kunnen noemen, maakt een krankzinnig, vrolijk, boordevol, eigenwijs en lezenswaardig tijdschrift dat zijns gelijke niet kent.