Dodental aardbevingen zuidwesten China gestegen naar tachtig

De aardbevingen die gisteren het zuidwesten van China troffen hebben aan zeker tachtig mensen het leven gekost. Foto Reuters / Jason Lee

Het dodental door de twee aardbevingen gisterochtend in het zuidwesten van China is opgelopen tot zeker tachtig. Meer dan achthonderd mensen zijn gewond geraakt.

De bevingen, beiden met een kracht van 5,6, hebben zeker 6650 huizen verwoest in de provincies Yunnan en Guizhou. Ruim 430 duizend andere woningen raakten beschadigd. Ruim honderdduizend mensen wachten nog op evacuatie, zo’n tienduizend anderen zijn inmiddels opgevangen in tentenkampen.

Doordat de bevingen in een bergachtig landbouwgebied plaatshadden, raakten veel wegen onbegaanbaar door lawines en aardverschuivingen. Hulpverleners kunnen afgelegen plaatsen daarom moeilijk bereiken. De schade aan de duizenden beschadigde gebouwen bedraagt al zeker 433 miljoen euro.

Hulpverlening bemoeilijkt door regenachtige weer

De hulpverlening wordt verder bemoeilijkt door het slechte weer in de getroffen regio’s. De verwachting van meteorologen is echter dat de regenval ook de komende dagen aanhoudt.

De Chinese premier Wen Jiabao kwam gisteravond aan in de getroffen regio en bracht de nacht door met het afleggen van bezoekjes aan slachtoffers en overlevenden, zo meldde het Chinese staatspersbureau. Het Chinese kabinet kwam gisteravond voor een spoedzitting bijeen om over de coördinatie van de hulpverlening te spreken.