Aanklager: verdediging O.J. Simpson knoeide met bewijs in moordzaak

De uitspraak in het proces werd door 150 miljoen mensen live op tv bekeken. In het midden O.J. Simpson, rechts Johnnie Cochran. Foto AP / Myung J. Chun

Bijna zeventien jaar nadat O.J. Simpson als een vrij man de rechtbank verliet na het proces rond de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown, beschuldigt een van de toenmalige aanklagers topadvocaat Johnnie Cochran ervan met cruciaal bewijsmateriaal te hebben geknoeid.

Een van de beruchte handschoenen die de voormalig American footballheld moest plaatsen op de plaats delict, zou door Cochran zijn aangepast. Behalve Brown werd haar vriend Ronald Goldman omgebracht.

De inmiddels overleden Johnnie Cochran heeft volgens Christopher Darden, lid van het aanklagerteam in de vanwege rassenspanningen zwaar beladen zaak, een van de handschoenen een maatje kleiner gemaakt door met de voering te knoeien.

“I think Johnnie tore the lining. There were some additional tears in the lining so that O.J.’s fingers couldn’t go all the way up into the glove.”

Met bloed doordrenkt

De handschoenen vormden een belangrijk deel van het bewijs. Een met bloed doordrenkt exemplaar werd op Simpsons landgoed gevonden, de andere handschoen lag op de plaats delict.

Tijdens het proces had Simpson voor het zicht van de hele rechtszaal moeite om de handschoen om zijn handen te krijgen. Cochran sprak toen de beruchte woorden “If it doesn’t fit, you must acquit.” Als de handschoen niet past, moet je Simpson vrijspreken.

‘Tijdens de lunch mee geknoeid’

Darden deed zijn beschuldiging deze week tijdens een forum over het proces op een rechtenfaculteit in New York. Gisteren herhaalde hij in een ander interview wat hem was opgevallen toen Simpson de handschoen probeerde aan te trekken:

“Een gerechtsdeurwaarder vertelde me dat de verdediging het bewijsstuk tijdens de lunch in handen had. Ik verdenk haar er al een lange tijd van dat er met de binnenvoering is geknoeid.”

Prof. Alan Dershowitz die lid was van O.J. Simpsons verdediging doet de beschuldiging af als een “groot verzinsel”. Volgens hem krijgt de verdediging geen toegang tot bewijsmateriaal, alleen onder supervisie. “Darden beging de grootste rechterlijke blunder van de vorige eeuw en probeert dat nu te wijten aan een inmiddels overleden man.”

‘Berg aan bewijs’

Darden deed zijn opvallende beschuldiging volgens Reuters juist in een reactie op diezelfde Dershowitz. Die noemde het besluit van Darden om Simpson niet eerst zonder de jury de handschoen aan te trekken “het meest stomme” wat hij kon doen.

http://youtu.be/jED_PB5YQgk?t=4m28s

Simpson werd in oktober 1995, na acht maanden proces, vrijgesproken van de dubbele moord. De aanklagers vonden destijds nog dat er een “berg aan bewijs” tegen hem was. Tijdens het proces werden wel vragen gesteld over de voering van de handschoenen, maar er werden geen beschuldigingen van manipulatie gedaan.

Een burgerrechter veroordeelde ‘O.J.’ twee jaar later tot het betalen van 33,5 miljoen dollaar aan de nabestaanden vanwege aansprakelijkheid voor de moorden. Momenteel zit de voormalig footballster en acteur een celstraf van 33 jaar uit voor een gewapende overval in 2007 waarbij hij beweerde zijn eigen footballmemorabilia te hebben willen terugkrijgen.