Topdiplomaat Feith in NRC: Nederland is achterop geraakt

Pieter Feith als speciale EU-vertegenwoordiger in Kosovo in 2008. Foto AP / Visar Kryeziu

De Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith vindt dat Nederland internationaal gezag verliest door zich passief op te stellen en door afstand te nemen van Europa. Feith, die dit weekend afscheid neemt als internationaal Kosovo-gezant, zegt in een gesprek met NRC Handelsblad dat Nederland “diplomatiek achterop is geraakt”.

Feith zegt in het interview:

“Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zei een keer dat Nederland geen schoothondje wil zijn van de EU. Maar dan moet je als land zelf actief zijn: je moet ideeën hebben, initiatief nemen, aanwezig zijn in de wereld. Zoals Zweden: professioneel en serieus. Ik vind dat Nederland diplomatiek achterop is geraakt.”

Feith (67) is de laatste Kosovo-bestuurder namens een groep westerse landen die de Kosovaarse onafhankelijkheid steunt, waaronder de VS en Nederland. Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk.

Vraagtekens bij wat Nederland wil

De diplomaat, die geldt als succesvol bemiddelaar, ziet de verwarring over Nederland toenemen. Feith:

“Internationaal worden er vraagtekens gezet bij wat Nederland wil. Met Griekenland, de euro, Servië. Er kan niet meer 100 procent worden gerekend op consistentie in ons beleid. Elk land verlegt zijn koers wel eens, maar bij ons gaat het wel heel hard in verschillende richtingen.”

Feith heeft ook kritiek op andere EU-lidstaten. Vijf landen – Griekenland, Cyprus, Roemenië, Spanje en Slowakije – willen de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkennen.

“Ze wilden er een failed state van maken, een mislukt land.”

Lees het volledige interview met Feith vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel vanmiddag vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)