Stach was beter in politiek

Boekverkopers in De wereld draait door, nepboekenkasten in zorginstellingen en ander lees- en boekennieuws.

Niks formatie, niks debat, niks compromissen. De zeventienjarige Stach loste in zijn eentje alle lang slepende politieke hangijzers van Katoren op, in Jan Terlouws nu ruim veertig jaar oude kinderboek Koning van Katoren. Voorafgaand aan de verfilming, die in december wordt verwacht, heeft uitgeverij Lemniscaat een Katorenkrant uitgebracht waarin de lijsttrekkers van de politieke partijen zich buigen over beruchte Katoren-kwesties als ‘De Draak van Smook’ (milieuvervuiling) en ‘De Knobbelneuzen van Afzette-Rije’ (zorgkosten). De krant is te lezen via de website van uitgeverij Lemniscaat. Helaas: waar Stach onbevangen daadkracht inzette, blijven de lijsttrekkers hangen in campagnetaal.

De competitie is ongemeen fel geweest, wordt gezegd – wie waren de meest camera-genieke boekhandelaren? In De wereld draait door zullen dit seizoen boekverkopers eens per maand een boek voor het voetlicht brengen. De invloed van Gerda Aukes (Boekhandel Den Boer in Baarn), Ronnie Terpstra (Van der Velde, Drachten), Wim Krings (Krings in Geleen) en Monique Burger (De Nieuwe Boekhandel in de Amsterdamse Baarsjes) op de smaak van het publiek zal daarmee behoorlijk toenemen. Ze krijgen de vrije hand, aldus DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia in Boekblad. DWDD ziet in de boekhandelaar de meest onafhankelijke expert, maar volgens Boekblad zijn uitgeverijen de gekozen boekhandelaars inmiddels intensief aan het belobbyen.

Boekblad heeft ook nog nieuws waar alles treurig aan is. In zorgcentra in Cuijk en Lelystad zijn levensgrote foto’s van boekenkasten op de liftdeuren geplakt. Dit voorkomt dat dementerenden de lift instappen en buiten verdwalen, aldus het blad. ‘De bewoners die eerst stonden te wachten om in de lift te stappen, lopen nu straal aan de lift voorbij.’ Ik weet niet wat triester is. Dement zijn en verdwalen, nepboekenkasten in een zorginstelling of zonder enige reactie voorbij lopen aan een boekenkast.