Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Schrijver Van Driel wil voorschot van lezers

Marcel van Driel (midden) verfilmde al de openingsscène van zijn crowdfundingboek. Foto Debbie Peteri / Stoerboek.nl

Marcel van Driel wil eerst geld verdienen en dan pas een boek schrijven. Hij probeert dat via crowdfunding. „Voor 1.500 euro zet ik een bedrijf positief  in de roman,” zei hij donderdag in NRC Handelsblad tegen redacteur Pieter van Os.

Hij noemt het zelf „de eerste Nederlandse crowdfundingroman.” Via de site voordekunst.nl vraagt auteur Marcel van Driel donaties voor het schrijven van zijn ‘urban fantasy thriller’. In twee dagen tijd haalde hij eenderde op van het gevraagde startkapitaal, 15.000 euro. „Daar hou ik de helft van over na aftrek van de drukkosten enzo. Bruto.”

U heeft al talloze boeken geschreven, altijd uitgegeven. Waarom nu niet gewoon naar een uitgeverij gestapt?
„Het systeem van uitgeven werkt zo dat je pas laat je geld krijgt, vaak meer dan een jaar na voltooiing van het boek. Ligt het in de winkel, dan duurt het maanden voor je de royalties krijgt. Ik dacht: laat ik het omdraaien. Eerst geld, dan schrijven.”

Dat noemen we een voorschot. Kan een uitgeverij u ook geven.
„Alleen bekende schrijvers krijgen hoge voorschotten. Iemand als ik betaalt een uitgeverij tussen de 500 en 2.000 euro. Ik heb een vrouw en twee kinderen. Zo’n bedrag is te laag.”

Gaat het erom 50 procent van de verkoopprijs te krijgen? Uitgevers betalen 10 procent.
„Nee, ik zie dit meer als een betaalde voorpublicatie. Ik denk dat ik op deze manier zo’n 300 boeken verkoop. Vervolgens hoop ik dat de kopers, mijn donateurs, goede reclame voor het boek maken, waardoor een uitgeverij het in de winkel brengt. En die verkoopt er dan hopelijk veel meer.”

Hoeveel vraagt u van uw donateurs?
„Wie 10 euro doneert, krijgt een naamsvermelding op de bedankpagina en een persoonlijke dankmail. Wie 250 euro doneert, krijgt zijn naam als karakter in het boek. En bij 1.500 euro, zet ik een bedrijfsnaam op een positieve manier in de roman. Kijk op mijn website, er zijn meer mogelijkheden.”

De titel, Nachtmerrieman, is ontleend aan een lied van Frederique Spigt. Doneert zij ook?
„Nee. Maar ze steunt me wel! Zag je op mijn site niet dat we de eerste scène van de roman al hebben verfilmd? Ja, gek hè. Maar dat is het mooie van zo’n project als dit, dan ga je dit soort rare dingen doen; alles voor de donateurs!”

Pieter van Os