‘PVV schond de regels bij het aanvragen van Europese subsidies’

Een deel van het voorblad van het verkiezingsprogramma van de PVV. Nu blijkt echter uit onderzoek van KRO Reporter dat de PVV te veel in Europa heeft gedeclareerd.

De PVV geeft met graagte af op het in de ogen van de partij buitensporige declaratiegedrag van Europese politici. Maar nu blijkt uit een uitzending van KRO Reporter, die vanavond wordt uitgezonden, dat de partij van Geert Wilders zelf de Europese regels voor het aanvragen van subsidie heeft geschonden.

Alle uitspraken van Geert Wilders ten spijt dat de PVV “geen cent subsidie” ontvangt, declareerde de partij tegen de regels in namelijk 13.000 euro bij het Europees Parlement voor een rapport uit 2011 over Nederland en de eurozone, schrijft NRC Handelsblad later vanmiddag. De krant heeft de uitzending van KRO Reporter al mogen zien. De PVV-declaratie is tegen de regels omdat het onderzoek niet voor gebruik in Brussel was, maar voor de fractie in Den Haag.

Bekijk de uitzending van vanavond hieronder al:
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De PVV probeerde ook nog eens een tweede 13.000 euro los te krijgen in Europa voor de vertaling van het in maart dit jaar gepresenteerde rapport van het Britse financiële onderzoeksbureau Lombard Street Research naar de kosten van de euro. Dat PVV-verzoek werd door Brussel echter niet ingewilligd.

‘Ook alcoholontwenningskuur gedeclareerd’

KRO Reporter toont volgens NRC-redacteur Huib Modderkolk, die de uitzending zag, verder aan dat een medewerker van de Europese PVV-fractie is ingezet tijdens de Nederlandse verkiezingscampagne in 2010. Ook dat mag niet. Medewerkers van Europese fracties (betaald door Europa) mogen alleen werkzaamheden verrichten met betrekking tot het Europees parlement.

En als klap op de vuurpijl ontdekte KRO Reporter dat ex-PVV’er en Europarlementariër Danïel van der Stoep een alcoholontwenningskuur declareerde bij zijn verzekering bij het Europees Parlement. Van der Stoep deed dat nadat hij een auto-ongeluk had veroorzaakt met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. De kuur duurde 49 dagen en Van der Stoep declareerde daarvoor 24.000 euro bij het Europees Parlement.

Van der Stoep had overigens inderdaad recht op het geld en zat ten tijde niet meer voor de PVV in het Europese Parlement. Na het ongeluk stelde hij namelijk zijn zetel beschikbaar. Maar hij ontving nog wel wachtgeld tijdens zijn ontwenningskuur. Later keerde hij op persoonlijke titel terug in het Europarlement.

De PVV wilde eerder vanmiddag niet op de bevindingen van KRO Reporter reageren. Tegenover de NOS liet Wilders later op de dag wel weten dat de verantwoordelijkheid bij de Europarlementariërs ligt hoe zij omgaan met subsidies.

Update 13.44uur: Van der Stoep spreekt in een reactie tegen persbureau Novum van “karaktermoord” en vindt dat de declaratie van zijn ontwenningskuur een privézaak betreft. Hij bevestigt dat de zorgverzekering van de EU een deel van de behandeling heeft vergoed. Hij zegt:

“Ook een Nederlandse zorgverzekering zou de kosten van deze kliniek op vergelijkbare wijze hebben vergoed. Sinds wanneer is het een schande dat je verzekerd bent en kosten declareert van zaken waarvoor je verzekerd bent?”