Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Ze durven nog: Pussy Riot verbrandt foto Poetin in nieuwe video

Screenshot van nieuwe video van Pussy Riot.
Screenshot van nieuwe video van Pussy Riot. Foto: AP.

Er is een nieuwe video opgedoken van de Russische feministische punkband Pussy Riot. In de video verbranden zij een foto van Poetin.

In de video zijn drie dames te zien met een bivakmuts op, die een verlaten gebouw abseilen. Ze zeggen dat ze doorgaan met hun strijd tegen het regime-Poetin:

Wij vechten voor het recht om te zingen, om te denken, om kritiek te mogen uiten. Om muzikant en artiest te zijn, bereid om alles te doen om ons land te veranderen, wat de risico’s ook mogen zijn. Wij gaan door met onze muzikale strijd in Rusland, omdat ons land wordt geregeerd door een slechte man.

Ook bedanken ze de buitenlandse artiesten Madonna, Red Hot Chili Peppers, Green Day en Björk voor hun steun. De nieuwe video is gemaakt op verzoek van MTV, meldt persbureau Reuters.

Bekijk hier de video:

Drie leden van Pussy Riot kregen in augustus twee jaar gevangenisstraf wegens vandalisme. Zij waren opgepakt nadat zij in februari een ‘punkgebed’ gaven in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou, waarin de woorden ‘Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin’ voorkwamen.

Hun veroordeling leidde wereldwijd tot kritiek. Gisteren schaarde ook de Poolse oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa zich achter Pussy Riot. Hij verklaarde Poetin een brief te hebben gestuurd waarin hij voor hun vrijlating pleit.

De dames gaan tegen de uitspraak in hoger beroep.