Prins Harry in Afghanistan - neemt deel aan gevechtsmissies

Prins Harry, die dient in de Britse luchtmacht, gaat deelnemen aan gevechtsmissies in Apache-helikopters. Foto AFP / John Stillwell

Prins Harry is terug in Afghanistan. Het Britse ministerie van defensie maakte vanochtend bekend dat hij vier maanden gaat deelnemen aan gevechtsmissies in Apache-helikopters.

De 27-jarige Harry kwam afgelopen nacht aan op Camp Bastion, de grootste Britse legerbasis in Afghanistan, in de provincie Helmand. Het is de tweede keer dat hij in Afghanistan dient. In 2007 was hij ook al voor tien weken in Helmand, maar werd toen teruggehaald toen dit in de media uitlekte.

Harry is het eerste lid van de Britse Koninklijke Familie die actief deelneemt aan de strijd sinds zijn oom prins Andrew in de Falklandoorlog vocht. Tijdens die oorlog werd hij ingezet als piloot.

In februari rondde prins Harry een intensieve training van 18 maanden af tot Apache-piloot die hij volgde in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het ministerie van Defensie noemde de risico’s voor de Apache-luchtmacht en personeel ‘klein’, meldt de BBC.

Apache-helikopters zijn sowieso doelwit

Correspondent Titia Ketelaar over het verblijf van prins Harry in Afghanistan:

“De vorige keer dat Harry in Afghanistan was, was hij gestationeerd als luchtverkeersleider en zou het bekendmaken van zijn aanwezigheid andere militairen op de basis in gevaar kunnen brengen. Er was toen een media black out. Het paleis (en het ministerie van Defensie) zijn heel duidelijk: de prins weet heel goed wat de risico’s zijn, dat was zijn eigen overweging toen hij in dienst ging, maar het moet anderen niet extra in gevaar brengen. Nu ligt het anders: Apache-helikopters zijn sowieso doelwit, en de aanwezigheid van de prins vergroot dat niet.”

Volgens Ketelaar was het niet al algemeen bekend dat hij rond deze datum zou vertrekken naar Afghanistan.

“Hij wilde heel graag. Maar het is aan het ministerie van Defensie om te bepalen welke militair wanneer wordt uitgezonden. Vier maanden is de officiële tour of duty.”

Foto AFP / John StillwellFoto AFP / John Stillwell

Prins Harry vorige maand in opspraak

Prins Harry raakte vorige maand in opspraak. De Amerikaanse roddelsite TMZ publiceerde toen naaktfoto’s van hem tijdens een weekend in Las Vegas. Dit leidde tot een ludieke actie van collega-militairen die zich ook naakt lieten fotograferen.