Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oranje moeizaam langs Turkije in eerste wk-kwalificatieduel

Van Persie kopt de bal binnen, en brengt oranje op voorsprong. Foto AP/Peter Dejong

Het Nederlands elftal heeft Turkije vanavond in de Amsterdam Arena met veel pijn en moeite met 2-0 verslagen in het eerste kwalificatieduel voor het WK-voetbal van 2014 in Brazilië. De winst is er dankzij treffers van Robin van Persie en Luciano Narsingh, die verrassend scoorde in de blessuretijd.

Van Persie kopte de bal in de eerste helft binnen na een hoekschop van Sneijder, en Narsingh had op de valreep alle tijd om te scoren na een mooie voorzet van Martins Indi. Bondscoach Louis van Gaal mocht zich gelukkig prijzen met het resultaat, aangezien de Turken een aantal grote kansen onbenut lieten.

De treffer van Robin van Persie:
http://www.youtube.com/watch?v=Ba1nXhNilQA&feature=youtu.be

Van Gaal had een aantal verrassingen opgenomen in zijn basiself. Zo kreeg doelman Tim Krul de voorkeur boven Maarten Stekelenburg en debuteerden de Feyenoorders Jordy Clasie en Daryl Janmaat. Daarnaast stond Robin van Persie in de spits opgesteld en kweekte Klaas-Jan Huntelaar zitvlees.

De vele wisselingen deden het Nederlands elftal geen goed, zo schrijft persbureau Novum. Oranje was de eerste helft duidelijk zoekende. Al na twee minuten ontsnapte Nederland aan de openingstreffer, toen een kopbal van Turkije net naast ging. Even later kwam Oranje nogmaals goed weg, toen Bruno Martins Indi een communicatiefout met Krul herstelde door zijn eigen inzet van de doellijn te halen.

Plotselinge voorsprong

Werkelijk uit het niets kwam Oranje op voorsprong. Een corner van Wesley Sneijder werd door Van Persie met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd. Die treffer deed geen recht aan de krachtsverhoudingen op het veld want Turkije was gevaarlijker en dreigender.

En hieronder voor de liefhebbers: het enthousiaste verslag van de 1-0 door Jack van Gelder

Het enige verschil was dat de Turken verzuimden te scoren. Halverwege de eerste helft kon Arda Turan na een fout van Jetro Willems alleen op Krul afgaan, maar hij schoot naast. Vlak voor rust was het nogmaals billenknijpen voor de Oranje-fans toen Krul mistastte bij een vrije trap. De bal plofte echter tot zijn genoegen op de bovenkant van de lat.

In de tweede helft had Nederland meer controle, hoewel het eerste wapenfeit voor Turkije was. Een schot van Hamit Altintop werd door Krul uit de bovenhoek getikt. Naarmate de tweede helft vorderde werden de ruimtes op het veld steeds groter.

Beide ploegen kregen kansen. Oranje kreeg de mogelijkheid op 2-0, maar Arjen Robben legde een bal te hard af op Van Persie. Aan de andere kant kregen de Turken wederom een grote kans. Sercan Sararer kopte echter van dichtbij over. Die misser kwam hem duur te staan. In de blessuretijd gooide Narsingh de wedstrijd op de counter op slot.

http://www.youtube.com/watch?v=lXoqgUVteag&feature=youtube_gdata_player

Ook andere landen in de poule van Nederland kwamen vanavond in actie. Estland heeft verloren van Roemenië met 0-2 en Andorra kreeg een flinke nederlaag te verduren van hongarije: 0-5. De volgende wedstrijd van Nederland wordt gespeeld tegen Hongarije.