Obama accepteert nominatie - ‘dit was niet zijn beste speech ooit’

Blijf geloven in verandering – en in mij. Dat zei Barack Obama vannacht op de laatste dag van de Democratische conventie, tijdens de toespraak waarmee hij officieel zijn nominatie accepteerde. Hij kreeg de zaal met zijn woorden echter niet zo enthousiast als eerder bij Michelle Obama en Bill Clinton.

Barack Obama, zijn vrouw Michelle en hun dochter Malia zwaaien naar het publiek na de acceptatiespeech van Obama.
Barack Obama, zijn vrouw Michelle en hun dochter Malia zwaaien naar het publiek na de acceptatiespeech van Obama. Foto AFP / Robyn Beck

Blijf geloven in verandering - en in mij. Dat zei Barack Obama vannacht op de laatste dag van de Democratische conventie, tijdens de toespraak waarmee hij officieel zijn nominatie accepteerde. Hij kreeg de zaal met zijn woorden echter niet zo enthousiast als eerder bij Michelle Obama en Bill Clinton.

Met de toespraak, die live op televisie werd uitgezonden, moest Obama kiezers die teleurgesteld zijn na vier jaar van economische problemen en politiek gekibbel weer enthousiast krijgen. Over twee maanden gaan de Amerikanen stemmen. Obama refereerde aan de boodschap van ‘change’ waarmee hij toen zo succesvol campagne voerde:

“De verkiezingen van vier jaar geleden gingen niet over mij, maar over jullie. Mijn landgenoten - jullie waren de verandering.”

Obama sloot aan bij wat eerdere sprekers op de conventie zeiden: dat de VS op de weg terug is. Kiezen voor Romney zou betekenen dat het land terugkeert naar beleid dat eerder al niet werkte, door de belasting van veelverdieners verder te verlagen en te bezuinigen op sociale zekerheid.

Een korte samenvatting:

Obama beloofde de Amerikaanse bevolking tussen nu en 2016 een miljoen nieuwe banen in de industriële productie te creëren. Daarnaast wil hij stappen nemen om de VS minder afhankelijk te maken van buitenlandse olieleveranciers. Maar, zei Obama, ‘het zal langer dan een paar jaar duren om problemen op te lossen die zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld’.

Andere sprekers roemen buitenlandbeleid Obama

Behalve Obama kwamen ook andere sprekers aan het woord, onder wie vicepresident Joe Biden, die officieel de nominatie voor het vicepresidentschap accepteerde. Hoewel de economie het belangrijkste onderwerp tijdens deze verkiezingen is, gingen verschillende sprekers ook in op het buitenlandbeleid van de president.

Obama werd geroemd voor het beëindigen van de oorlog in Irak en zijn beslissing om vorig jaar achter Osama bin Laden aan te gaan in Pakistan. Senator John Kerry, presidentskandidaat uit 2004, gaf schertsend antwoord op de vraag die Republikeinen de afgelopen weken hebben opgeworpen: ben je er beter aan toe dan vier jaar geleden? Kerry:

“Vraag Osama bin Laden maar of hij er beter aan toe is dan vier jaar geleden.”

‘Zaal niet zo opgejut als bij Michelle en Bill’

Volgens onze correspondent in de VS, Guus Valk, was Obama niet de sterkste spreker van de conventie:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De zaal was lang niet zo opgejut als bij Bill Clinton en Michelle. Gebeurt niet vaak dat Obama de op 2 na beste speech houdt #dnc2012
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Veilig om te zeggen dat dit niet Obama’s beste speech ooit was. Verdedigde met passie zijn vier jaar, maar bracht weinig nieuw perspectief

Michelle Obama prees haar man omdat hij “zijn succes niet afmeet aan geld, maar aan het verschil dat hij maakt in het leven van anderen”. Ze hing haar verhaal op aan anekdotes uit het begin van hun relatie. Gisternacht was het de beurt aan Clinton, die het land met een bevlogen speech over beleid en politiek opriep opnieuw Obama te kiezen: “Ik wil een man nomineren die koel is van buiten, maar van binnen vlamt voor dit land.”

Romney: weinig hoop en verandering meegemaakt, dus kies nu een ander

De Republikeinen nomineerden Mitt Romney officieel op hun eigen conventie, vorige week. Romney zei in zijn toespraak dat er weinig terecht is gekomen van de hoop en verandering die Obama in 2008 beloofde en dat het daarom tijd is voor een nieuwe leider.

De hele toespraak van Obama is hier terug te zien en te lezen.