Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Nieuwe Green Lantern wordt ‘meest prominente Arabische superheld’

De cover van Green Lantern #0.
De cover van Green Lantern #0. Foto DC Comics

De maatschappelijke ontwikkelingen waar de Amerikaanse samenleving nog niet helemaal klaar voor is, vinden wel plaats in de veilige fantasiewereld van de stripboeken.

Zo vond bij stripboekuitgever Marvel Comics een homohuwelijk plaats en kwam Alan Scott, een van de oudste helden van DC Comics, uit de kast.

En nu gaat DC weer een stapje verder. Deze week introduceerde de uitgever van onder andere Superman en Batman een nieuwe superheld: de ‘Arab American’ Simon Baz. Hij is een zogeheten Green Lantern, een soort intergalactische politieman (wiki).

De film Green Lantern die in 2011 uitkwam:

Angst voor ‘Arabische’ medemens bestaat nog in VS

Maar Baz is ook de eerste ‘Arabische’ held die als hoofdpersonage een serie bij DC gaat dragen. Nogal controversieel in de Verenigde Staten, blijkt uit het interview met schrijver Geof Johns op Buzzfeed. De post 9/11-angst voor Arabieren bestaat namelijk nog steeds.

Dat bleek ook al eind 2010 bij de introductie van de held ‘Nightrunner’, die in Frankrijk vocht tegen racisme. De rekrutering van de Frans-Algerijnse soennitische moslim Bilal Asselah door Batman, werd zwaar bevochten door rechtse bloggers en de ‘controverse’ haalde zelfs de landelijke televisienetwerken.

‘Arabische Green Lantern is een kans voor de stripwereld’

Fragment uit Green Lantern #0. Foto DC ComicsFragment uit Green Lantern #0. Foto DC Comics

Volgens Johns, zelf half-Libanees, is de introductie van Baz in het boek Green Lantern #0 naast een verrijking van de wereld van DC Comics ook bedoeld om de misvattingen over burgers met een Arabische achtergrond weg te nemen. “Een kans”, noemt hij het tegenover Fox News. Daarom deed hij uitgebreid onderzoek met het Arab American National Museum om zo goed mogelijk een Arabisch Amerikaanse held neer te zetten. Johns:

“Niet elke Arabische Amerikaan is moslim en niet iedere moslim is een Arabische Amerikaan. Ik denk dat er veel misvattingen bestaan over wat de Arabisch Amerikaanse cultuur inhoudt. Toen ik besloot een held met een dergelijke achtergrond te introduceren, die de meest prominente Arabische Amerikaanse held van DC Comics of misschien wel alle mainstream stripboeken in de VS wordt, was het erg belangrijk om hem zo correct mogelijk weer te geven.”

Arabische en islamitische helden en schurken zijn al gemeengoed

Baz is naast, de hiervoor genoemde Nightrunner, zeker niet een van een select groepje Arabische helden (of schurken) die de (mainstream) stripwereld rijk is. Zo is de in burka geklede ‘Dust’ een vaak geziene heldin in de stripserie X-Men (wiki). Maar de Green Lantern is wel de meest prominente in de Verenigde Staten, de komende maanden zal hij ook naast ‘all American’ helden als Batman en Superman schitteren.

Aan de andere kant van de oceaan bestaat al sinds 2006 de populaire serie The 99 van de Teshkeel Media Group, bedacht door de Koeweitse psycholoog Naif al-Mutawa. Hij wilde na 9/11 laten zien dat de islamitische wereld niet iets was waar mensen bang voor moesten zijn. Het Nederlandse Endemol hielp bij het produceren van een The 99-animatieserie voor het Arabischtalige kinderkanaal MBC3 die begin dit jaar uitgezonden werd.

Superheld Jaleel, de majestueuze (Al-Mutakabbir) uit The 99. Foto Teshkeel Media Group. Superheld Jaleel, de majestueuze (Al-Mutakabbir) uit The 99. Foto Teshkeel Media Group.

Green Lantern wordt gewaterboard

Of de introductie van een nieuwe Arabische held in de mainstream comics de acceptatie van moslims bevordert of meer mensen verleidt tot het lezen van stripboeken valt nog te bezien. Toen Spiderman onlangs in een spin-off van de originele serie vervangen werd door een donkere latino, was ook de verontwaardiging niet ver weg.

Bovendien wordt Baz geïntroduceerd als een man die na het meemaken van 9/11 auto’s steelt, terecht komt in een militair gevangenenkamp en zelfs gewaterboard wordt omdat mensen hem aanzien voor een terrorist. Dat lijkt niet echt een positieve manier om een held aan te kondigen. Dat vindt ook het gezaghebbende blog Newsarama, die vermoedt dat ondanks een goed geschreven verhaal, het DC Comics vooral gaat om nieuwe lezers binnen te halen.

Maar voor Johns staat in ieder geval voorop dat Baz de wereld van Green Lantern verrijkt, door zijn verhalen en het inzicht in een wereld die ze misschien alleen maar uit polariserende berichtgeving kennen.

En dat laatste is altijd al de functie geweest van stripboeken een spiegel voor de maatschappij om jonge geesten te vermaken en te verruimen. Bovendien kan je gemakkelijker zaken als racisme en corruptie bespreekbaar maken als je het in een fantasiewereld plaatst. De haat die de mutante superhelden van de X-men ervaren van ‘normale’ mensen lijkt niet voor niets zoveel op het racisme tegen zwarten in de VS uit de jaren zestig.

Foto DC ComicsFoto DC Comics