Kermisshow van Coldplay

Coldplay, 6/9 Malieveld Den Haag.

Met 70.000 bezoekers trok Coldplay gisteren het grootse publiek ooit bij een Nederlands concert. De Britse band is er populair genoeg voor. Maar het was de vraag of ze hun muziek ook artistiek naar het volgende niveau konden tillen.

De vergelijking met U2 ligt voor de hand: de Ierse band verraste bij elke carrièrestap met uitdagender muziek en een uitgebreidere show. Coldplay begon op het Malieveld met vuurwerk. Het publiek kreeg polsbandjes met lichtjes, die vanaf het podium aangestuurd konden worden op de maat van de muziek.

Met het kermisgehalte zat het wel goed. Maar muzikaal gebeurde er bedroevend weinig. De gebutste gitaren en de met verf bekladde piano waren onderdeel van een door computers aangestuurd programma, afgezien van een fonetisch stukje O O Den Haag waarmee zanger Chris Martin het publiek inpalmde.

Hits als Violet Hill en Yellow werden zwaarder aangezet dan de originelen, met pulserende synthesizers. Een zwakte van Coldplay is dat alles draait om charmeur Martin. Zijn bandleden zijn fysiek en muzikaal onopvallend. Daar stokt de vergelijking met U2. Coldplay kleurt niet buiten de lijntjes.