Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

In computerbladen staan geen mensen

Computerbladen zijn gemaakt van papier, terwijl de doelgroep liever naar een scherm staart. Maar zolang computers sneller zijn dan tablets is er hoop.

Wie wil er nog op papier lezen over zijn computer? Ontlezing treft veel tijdschriften, maar – en dat is misschien ook niet gek – de computerbladen des te harder. Wie de betaalde oplagecijfers van de afgelopen vier jaar bekijkt, ziet geen van de algemene computerbladen stijgen. De uitgevers proberen dat op te lossen door steeds nieuwe bladen te introduceren: in de hoop op behoud van lezers, versnippert het aanbod. Er kwam een iPadmagazine, een blad voor Macfans en voor Androidgebruikers.

In de Nederlandse computerbladenmarkt zijn sinds enkele jaren nog maar twee echt grote spelers actief: IDG, dat onder meer Computer!Totaal en iPad Magazine uitgeeft, en HUB, bekend van bladen als Computer Idee, PC Active en PCM. Vorige maand werd bekend dat uitgever HUB 35 van de 161 arbeidsplaatsen schrapt. Onder meer de hele redactie van PCM komt op straat te staan, al blijft die titel bestaan.

Vindt de liefhebber zijn informatie niet allang op het web? Denk aan een site als tweakers.net, waar gebruikers niet alleen over internet, maar ook over soft- en hardware in debat zijn. En nu we toch bezig zijn, wanneer hoorde u voor het laatst iemand het woord computer in de mond nemen? Een paar jaar geleden? Het is tablet. Smartphone. Laptop desnoods. Zijn computerbladen niet gewoon hopeloos ouderwets?

Dat blijkt best mee te vallen. Computer!Totaal heeft bijvoorbeeld een fijne feature over het streamen van muziek in huis. Daar zijn heel verschillende systemen voor, die het blad langs een kritische meetlat legt, van gebruiksgemak, tot geluid tot prijs. Daar word je wijzer van en een bekwame redactie voelt betrouwbaarder dan de vele websites waarop iedereen een review kan achterlaten. Verder is het blad – waarin geen mensen staan, net zo min als in de andere pc-bladen – vooral praktisch voor de doe-het-zelver: met een cursusje ‘pc op de pijnbank’ wordt uw trage computer weer snel.

Computer Idee vraagt zich hardop af of de dagen van de pc en van de notebook geteld zijn. Dus test het blad hoe de tablet het doet op kantoor. Qua levensduur van de batterij doen de tablets het goed: die zijn langer dan die van de meeste betaalbare laptops. Keerzijde is dat die extra tijd ook hard nodig is om alle documenten op een tablet te bewerken. Zelfs iets vet maken of een andere kleur geven duurt langer.

Leuk dus, die tablets, maar op kantoor blijft een pc makkelijker. Zolang dat zo is, is er nog hoop voor de gewone computer. En daarmee voorlopig ook voor het computerblad.