Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bij de bijlage: Teigetje en Woelrat

De bijlage Boeken heeft vanaf nu ook een ‘Tweede Scherm’. Elke week voorzien we in deze blogrubriek een stuk uit de papieren bijlage van achtergronden: gerelateerde filmpjes, interviews en wat het internet verder nog te bieden heeft. Deze week over Ons leven met Reve, de memoires van Reve-minnaars Teigetje en Woelrat. Het huiselijk leven met Reve, daarover lezen

De bijlage Boeken heeft vanaf nu ook een ‘Tweede Scherm’. Elke week voorzien we in deze blogrubriek een stuk uit de papieren bijlage van achtergronden: gerelateerde filmpjes, interviews en wat het internet verder nog te bieden heeft. Deze week over Ons leven met Reve, de memoires van Reve-minnaars Teigetje en Woelrat.

Het huiselijk leven met Reve, daarover lezen we in Ons leven met Reve van Teigetje en Woelrat, schrijft Wilfred Takken in de bijlage Boeken van vrijdag 7 september. Uit de (bijna driedelige) Reve-biografie van Nop Maas komt al de nodige informatie naar voren over de ‘marriage à trois’ die Willem van Albada, Henk van Manen en Gerard van het Reve gedurende enkele jaren hadden. Maar, zo schrijft Takken, het boek biedt ‘flink wat waardevolle inlichtingen’.

Het is hún kant van het verhaal, zegt Willem van Albada (Teigetje) in een mooi video-interview van Iris en Klaas Koppe. ’Het is eigenlijk geen biografie, maar het is een verhaal over die tijd, over hoe wij er tegenaan keken en hoe wij dat beleefd hebben allemaal,’ zegt hij in het filmpje, waarin de mannen een sentimental journey maken naar het huis in het Friese gehucht Greonterp, waar ze jarenlang woonden. ‘Eigenlijk gaat het meer over ons en is Gerard nu eens niet de hoofdpersoon, maar een bijpersoon.’ Ook vertelt Teigetje over het ontstaan van de bijnamen die Reve hen gaf:

Ik was bezig in Winnie the Pooh en omdat ik nogal zenuwachtig was - het was nogal onwennig allemaal - liep ik wel eens tegen een tafel aan. Gerard riep dan dat ik zo spastisch was. Toen dacht ik: Teigetje doet dat ook, die trekt ook aan het tafelkleed zodat alle potten honing van Pooh van tafel gaan en zo. Dat is wel overeenkomstig, dus ik dacht: doe dan maar Teigetje.

Eerder deze week spraken Teigetje en Woelrat ook met Cees van Grimbergen in het radioprogramma Met het Oog op Morgen (vanaf 40:15). De presentator noemde het boek ‘onthullend’ omdat het ‘nietsontziend’ was over het karakter van Reve. In een audiofragment dat tijdens het interview wordt afgespeeld vertelt Reve over het rustige leven dat Greonterp biedt: ‘Alles is prachtig.’ Dat klinkt perfecter dan het was, blijkt uit wat Teigetje vertelt:

Gerard had veel ups en downs. Vooral ‘s middags had hij bijna altijd een depressie. Behalve als hij uit moest, dan zette hij zijn beste beentje voor en speelde hij dat het allemaal prachtig was. Inderdaad, net als in dit vraaggesprek.

Want de jaren waarin Reve boeken schreef als Nader tot UDe Taal der Liefde en Lieve jongens werd dikwijls onderbroken door het mateloze alcohol- en drugsgebruik van Reve, waarover ook gesproken werd in een NOVA-reportagevan Tonko Dop en Annephine van Uchelen uit 2006 (vanaf 31:15):

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Ook toen bezochten Teigetje en Woelrat het oude huis in Greonterp. Woelrat vertelt:

Het kwam voor dat hij depressief was opgestaan en dan was gebruikelijk dat hij ging drinken. Dus we hebben hem heel vaak aangetroffen in deze kamer - naakt, want we sliepen naakt - en dan zat hij hier. Je zag het aan zijn gezicht, dan was hij heel erg van slag.

In 1986 zagen de mannen (de jongens) Reve voor het laatst, maar de bijnamen die ze van Reve hadden gekregen dragen ze nog altijd. Van Albada en Van Manen zijn na de breuk met Reve samen verder gegaan en begonnen een kledinglijn onder de naam Teigetje & Woelrat.

Lees de recensie van Ons leven met Reve in de bijlage Boeken van vrijdag 7 september of hier bij NRC Lux.