Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Zorginspectie ontvangt negen klachten over VUmc

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Sinds het VU Medisch Centrum in Amsterdam twee weken geleden onder verscherpt toezicht is gesteld heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg negen klachten van patiënten ontvangen over onnodige risico’s die in het ziekenhuis genomen zouden worden. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

De inspectie neemt in elk geval één daarvan mee in haar onderzoek naar het ziekenhuis. Het gaat om een vrouw die eind maart overleed op de intensive care, bevestigt een woordvoerder van de inspectie die nog geen oordeel over de overige klachten kan geven. “Het ziekenhuis staat pas kort onder verscherpt toezicht. De meeste klachten zijn net binnen.”

Per ongeluk een dubbele dosis

Pieter de Blois, partner van de overleden vrouw, vertelt vandaag in NRC Handelsblad hoe zij op de intensive care per ongeluk een dubbele dosis van het weerstandsonderdrukkende medicijn cyclosporine kreeg na een niertransplantatie.

De Blois betwist of de transplantatie verantwoord was: zijn partner had een gebrekkige weerstand omdat ze aan de auto-immuunziekte SLE leed. Ze had volgens hem ook geen nieuwe nier nodig. Op een hoorzitting in het VUmc, afgelopen dinsdag, sprak hij van “een lichtvaardig en onzorgvuldig besluit”.

Een woordvoerder van het ziekenhuis wil “vanwege de patiëntenprivacy” niet reageren op het relaas van De Blois. Wel zegt hij dat het ziekenhuis De Blois heeft uitgenodigd voor een gesprek.

Al langer kritiek op VUmc

Er is al langer kritiek op de kwaliteit van de intensive care van het VUmc. Een jaar geleden klaagde een aan het ziekenhuis verbonden arts bij de inspectie dat de veiligheid van patiënten er gevaar liep. Oorzaak: de gebrekkige samenwerking tussen chirurgen en artsen van de intensive care. Het bestuur van het ziekenhuis stelde de arts op non-actief, maar zegde toe de onderlinge relaties te verbeteren.

Dat lukte niet goed, zo bleek onlangs, ook al meldde het ziekenhuis aan de inspectie dat alles weer in orde was. Opnieuw kaartte een arts de slechte relaties en onveiligheid aan, via het radioprogramma Argos. Ook hij werd op non-actief gesteld. Nadat de inspectie het ziekenhuis onder verscherpt toezicht had gesteld, stapten twee van de drie bestuurders op. Klinisch psycholoog Fred Plukker werd de nieuwe topman.