'Ze beloven van alles, ik geloof er niets van'

Nederland, Ossenisse, 05-09-2012 Ton Willaerts, financieel adviseur. Foto: Joyce van Belkom
Nederland, Ossenisse, 05-09-2012 Ton Willaerts, financieel adviseur. Foto: Joyce van Belkom Joyce van Belkom

Tom Willaert (43)Financieel dienstverlener. Stemt: Zweeft nog

„Ik ben een ex-bankier. Ruim twaalf jaar geleden ben ik uit de bankenwereld gestapt om voor mezelf te beginnen. Nooit spijt van gehad. Als ondernemer kijk ik eerlijk gezegd hoofdschuddend naar de politiek. Ik word doodmoe van al die debatten. Ze beloven allemaal beterschap en minder regeltjes, maar ik geloof er helemaal niets van.

Het is niet alleen de politiek waar ik geen vertrouwen meer in heb. Ook de organisaties die voor de belangen van ondernemers moeten opkomen hebben gefaald. MKB-Nederland, VNO-NCW; ze staan veel te ver van de dagelijkse praktijk af. Zij vertegenwoordigen de grote jongens. Het old boys network, ze vergeten de belangen van kleinere bedrijven.

Neem bijvoorbeeld de regels rond de btw-verrekening binnen Europa. Transportbedrijven komen in liquiditeitsnood, omdat ze hun btw niet op tijd terugkrijgen. Dat heb ik naar Jan Kees de Jager getwitterd, maar die jongen reageert gewoon niet.

Of neem de enorme groep zzp’ers. Dat zijn bijna 1 miljoen mensen, maar er wordt vrijwel niets voor ze gedaan. Omdat politici geen idee hebben van wat er op de werkvloer gebeurt. Zoals ze hier in Zeeland zeggen: ze staan niet met hun poten in de klei.

Ik kan me hier ontzettend over opwinden, dat merk je. Of ik zelf de politiek in zou willen? Haha, nee. Het is me wel eens gevraagd, maar van partijpolitiek zou ik verschrikkelijk gefrustreerd raken. Een rol als onafhankelijk bestuurder ligt mij beter.”