Tweestrijd PvdA en VVD laait op - ‘VVD is bulldozer die over belangen mensen heen walst’

De VVD komt alleen nog op voor de belangen van de rijken, en haalt de schouders op over de minima. “Ze kiezen altijd voor de bovenste tien procent, en de rest laten ze onverschillig liggen”, zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag.

Nederland. Amsterdam, 26 augustus 2012. RTL Premiersdebat in de Rode Hoed. Landelijke verkiezingen, politiek, premierskandidaten, Mark Rutte, Diederik Samsom, Emile Roemer, Geert Wilders. Foto : Martijn Beekman
Nederland. Amsterdam, 26 augustus 2012. RTL Premiersdebat in de Rode Hoed. Landelijke verkiezingen, politiek, premierskandidaten, Mark Rutte, Diederik Samsom, Emile Roemer, Geert Wilders. Foto : Martijn Beekman Diederik Samsom en Mark Rutte treffen elkaar bij het RTL's premiersdebat. Foto Martijn Beekman / Hollandse Hoogte

De VVD komt alleen nog op voor de belangen van de rijken, en haalt de schouders op over de minima. “Ze kiezen altijd voor de bovenste tien procent, en de rest laten ze onverschillig liggen”, zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag, zo meldt persdienst Novum.

‘VVD walst met bulldozer over belangen van mensen’

Volgens Spekman is de VVD de afgelopen jaren steeds rechtser geworden.

“De VVD walst met een steeds grovere bulldozer heen over de belangen van mensen die het toch al niet getroffen hebben.”

Rutte spreek met steeds groter dédain’

Ook VVD-leider Mark Rutte krijgt kritiek.

“Hij spreekt met een steeds groter dédain over de groep die het niet breed heeft, terwijl de rijken opzichtig worden ontzien. Alsof zij de enigen zijn die hard werken.”

Spekman herinnerde eraan dat Rutte ooit als links-liberaal te boek stond en een ‘groenrechtse’ koers voor de VVD bepleitte. “Maar hij valt nu terug op de oude, rechtse roots van de VVD.”

Als voorbeeld noemt Spekman de korting van vijftig euro voor mensen die langer dan drie jaar in de bijstand zitten. Dergelijke maatregelen leiden ertoe dat steeds meer kinderen in armoede opgroeien. Spekman:

“Er is een groeiende groep die geen kansen meer krijgt, en daar haalt de VVD de schouders over op.”

‘Politieagent en schooljuf op nulllijn, rijken erop vooruit’

Ook de middeninkomens zijn niet goed af bij de VVD, vindt de PvdA. “Een politieagent of schooljuf zit op de nullijn, terwijl de rijken erop vooruitgaan. De rekening van de crisis eerlijk delen, dat doen ze niet”, zegt Spekman.

De PvdA nadert in de peilingen de VVD. Spekman wil niet ingaan op de mogelijkheid dat de PvdA en de VVD na de verkiezingen nagenoeg tot elkaar zijn veroordeeld bij de vorming van een nieuw kabinet. “Het leven is soms niet gemakkelijk”, is alles wat hij daarover kwijt wil. De PvdA sluit al jaren alleen de PVV uit, en blijft daarbij, zegt Spekman.

Blok: we hebben een fundamenteel andere kijk op zaken

VVD-fractievoorzitter Stef Blok zegt in een reactie tegenover de NOS dat de verschillen tussen VVD en PvdA altijd al groot waren.

“We hebben een fundamenteel andere kijk op wat er in Nederland moet gebeuren.”

Hij benadrukte dat de plannen van de VVD beter zijn voor de werkgelegenheid en verwees daarbij naar de doorrekeningen van het Centraal Planbureau.

Volgens Blok is de opkomst van Samsom snel en onverwacht. Toch benadrukt hij dat de VVD zijn koers niet gaat wijzigen, nu de PvdA virtueel in de lift zit.