EenVandaag-debat: partijen vallen Samsom aan - ‘Rutte probleem met Griekenland’

Screenshot EenVandaag

Het EenVandaag-debat begon vanavond vrolijk met het toezingen van de jarige PVV-leider Geert Wilders door de andere lijsttrekkers. Na het doornemen van wat campagnefoto’s kon het debat beginnen. Drie onderwerpen stonden centraal: de crisis, Europa en de verzorgingsstaat.

Premier en VVD-leider Mark Rutte gevraagd naar tegen welke linkse partij hij het liever opneemt in de verkiezingsstrijd:

“Links is links. Het is mij lood om oud ijzer welke linkerpartij bij mij in de nek hijgt.”

Buma: Samsom legt rekening bij middeninkomens

In het eerste één op één debat stonden CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en PvdA-leider Diederik Samsom tegenover elkaar. De stelling? De rekening van de crisis moet nu betaald worden. Van Haersma Buma is het daar roerend mee eens. “U legt de rekening keihard neer bij de middeninkomens, de ruggengraat van de economie”, verweet hij Samsom. Volgens Buma verhoogt Samsom de uitkeringen, waardoor hij minder banen creëert.

Onzin, reageerde Samsom. “U leest het verkeerde verkiezingsprogramma’s. Bij ons behouden normale gezinnen hun koopkracht. Bij u gaan ze er op achteruit.” Samsom vindt het niet meer dan normaal dat in zijn programma de hogere inkomens bijdragen “aan het oplossen van de crisis”.

Rutte: wij maken zoveel meer banen dan de PvdA

Rutte:

“Tussen het programma van de VVD en de PvdA zit Utrecht, zoveel meer banen maken wij.”

Ook D66-leider Pechtold viel Samsom aan, alleen dan op het punt van verantwoordelijkheid nemen. Hij wees op de mislukte formatieonderhandelingen in 2010 en de weigering van Samsom om zich bij het Lenteakkoord aan te sluiten.

Wilders: Pechtold maakt mensen bang

Wilders en Pechtold gingen in debat over Europa. Wilders verweet Pechtold de burgers angst aan te jagen:

“U verspreidt waanideeën over wat er gebeurt als we uit de euro gaan.”

Wilders noemde als voorbeeld Zwitserland. Dat land zit niet in de EU, heeft geen euro, maar doet het economisch goed.

Wilders in debat met Pechtold:

Buma: Rutte heeft probleem met onenigheid Griekenland

Rutte heeft ‘een probleem’ als hij niet op een lijn zit met zijn minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over nieuwe hulp aan Griekenland, zo zeiden Van Haersma Buma en Pechtold.

Rutte zei dinsdag dat wat hem betreft Nederland niet het uiterste moet doen om de eurozone bij elkaar te houden. Minister De Jager zei in een reactie dat deze uitspraak van Rutte hem verbaasde. De CDA-bewindsman vindt wel dat het uiterste gedaan moet worden.

Buma noemde de situatie ‘niet fraai’:

“Als de premier en de minister van Financiën niet op een lijn zitten dan heeft de premier een probleem.”

Pechtold: Rutte, waarom laat u zich zo gijzelen door anti-Europese toon van Wilders?

Pechtold vroeg aan Rutte waarom hij zich zo liet ‘gijzelen’ door de anti-Europese toon van Geert Wilders. “Wilders heeft meer invloed op de VVD dan toen hij er nog in zat”, constateerde de D66-leider. Rutte wuifde de verwijten weg. Hij herhaalde dat hij bereid is om Zuid-Europese landen te helpen als ze in financiële problemen zitten, maar ze moeten zich wel aan de regels houden, onderstreepte hij.

De lijsttrekkers konden zich lang voorbereiden

De deelnemers aan het EenVandaag-debat wisten al maanden van tevoren wat hen te wachten stond. De datum van het debat was al in mei bekend. De deelnemers wisten in juli of ze mochten komen en tegen wie ze één op één gaan debatteren. Eind augustus kregen ze de stellingen te horen.

Bekijk het EenVandaag-debat terug:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.