Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Poetin vliegt met kraanvogels - en kwam er één in de propeller terecht?

Poetin heeft zich opnieuw ingezet voor de dieren in Rusland, dit keer door kraanvogels een veilige weg te wijzen naar het zuiden. In een filmpje is te zien hoe de 59-jarige president, in een witte overall en met een bolle vliegeniersbril op, in een gemotoriseerd deltavliegtuig opstijgt langs aan de oever van de rivier de Ob, in West-Siberië.

De Russische president wordt geflankeerd door de kraanvogels, op weg naar de migratieroute.
De Russische president wordt geflankeerd door de kraanvogels, op weg naar de migratieroute. Foto Alexei Druzhinin / Reuters / Ria Novosti

President Poetin heeft zich opnieuw ingezet voor de dieren in Rusland, dit keer door jonge Siberische witte kraanvogels een veilige weg te wijzen naar het zuiden. In een filmpje, vannacht online gezet door het Engelstalige tv-kanaal Russia Today, is te zien hoe de 59-jarige president, in een witte overall en met een bolle vliegeniersbril op, in een gemotoriseerd deltavliegtuig opstijgt langs aan de oever van de rivier de Ob, in West-Siberië.

Bekijk de video:

Verondersteld wordt dat de vogels het vliegtuig aanzien voor hun leider en het daarom volgen. De Russische krant Izvestia meldt dat de Siberische kraanvogels voor hun overwintering in India normaal gesproken over Afghanistan en Pakistan vliegen. Daar zouden de vogels, die op de lijst van bedreigde diersoorten staan, regelmatig door jagers uit de lucht worden geschoten. Wetenschappers willen de vogels nu leren hun route te verleggen naar het westelijker gelegen Oezbekistan, waar ze minder gevaar zouden lopen.

Op het filmpje volgen slechts twee exemplaren de president. Een jonge biologe die in het natuurgebied werkt, Maria Gontsjarova, schreef gisteren op de Russische versie van Facebook dat er van alles mis is gegaan. Zo zou er een kraanvogel in de propeller zijn gekomen, en er daarna pas een beschermkap op de propeller zijn gezet. Andere vogels zouden gewond zijn geraakt tijdens hun vervoer in kooien. De grootste kraanvogel, de „echte alfa-kraanvogel”, heeft zijn snavel gebroken, schreef een boze en verdrietige Gontsjarova. “Hij heet Argoen.”

Bekijk de foto’s:

Bekijk hier de foto’s in het groot.

Vanochtend verwijderde ze haar blogpost en meldde vervolgens kort dat Poetin zelf geen vogels heeft gedood, dat de vlucht is gegaan zoals “te zien is geweest”, en dat ze “met niemand meer over dit thema zal praten”.

Een kritische journaliste, Masja Gessen, zegt ontslagen te zijn als medewerker van Ruslands oudste reistijdschrift, Rondom de Wereld, omdat ze weigerde de presidentiële actie te verslaan.
Poetin liet eerder al voor de camera een luipaard vrij en gaf een tijger een kus op zijn neus, nadat hij deze met een spierverslappend middel had neergeschoten.

Over zijn ervaring met de kraanvogels zei Poetin tegen Izvestia: „Het zijn mooie jongens, knap om te zien, ze zijn pas drie maanden oud, maar al groot. Het is moeilijk in woorden over te brengen. Een prettig, goed, goedhartig gevoel.” De president sluit niet uit de ‘patronage’ van nog meer dieren op zich te nemen. „Maar het moet niet zomaar voor de lol zijn, het moet wel nut hebben. En belangrijker – de specialisten moeten beslissen.”