Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Psychologie

Ontslag vanwege affaire-Stapel

Het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg. Foto Dolph Cantrijn / Hollandse Hoogte
Het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg. Foto Dolph Cantrijn / Hollandse Hoogte Het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg. Foto Dolph Cantrijn / Hollandse Hoogte

Voor het eerst heeft een wetenschapper ontslag genomen als gevolg van een door de affaire-Stapel aangetast cv. Het gaat om een universitair docente sociale psychologie van de Tilburgse universiteit. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel werd vorig jaar ontslagen nadat was gebleken dat hij op grote schaal onderzoeksresultaten had verzonnen. Hij deelde die gegevens met collega’s en publiceerde daar samen met hen wetenschappelijke artikelen over.

De commissie-Levelt, die onderzoek doet naar de fraude, heeft tot nu toe enkele tientallen artikelen van Stapel als frauduleus beoordeeld. Meer dan vijf daarvan publiceerde hij samen met de psycholoog die nu haar baan heeft opgezegd. Vrijwel al haar werk uit 2008 en 2009 is geschrapt. De docente, die anoniem wil blijven:

“Doordat ik die artikelen terug moest trekken, heb ik zo’n gat in mijn cv dat ik niet meer gemotiveerd ben. Het wordt nu wel heel moeilijk om subsidies te krijgen en om mee te doen met de top. Ik ben ook teleurgesteld dat zoiets in de wetenschap kon gebeuren.”

Hoogleraar Marcel Zeelenberg, voorzitter van de afdeling sociale psychologie, noemt de docente “een heel competente onderzoeker”. Ze had een aanstelling voor vijf jaar die naar verwachting in een vaste aanstelling zou worden omgezet. Ze promoveerde in 2004 in de sociale psychologie en heeft sindsdien gewerkt aan diverse universiteiten in Nederland en België.