OM vraagt ruim 8000 Friezen om dna in zaak Vaatstra

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Foto Hollandse Hoogte / Reyer Boxem

In een nieuwe poging om de moord op Marianne Vaatstra uit 1999 op te lossen, vraagt de politie aan 8080 Friezen om hun dna af te staan. Dat heeft justitie zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Dit zogenoemde verwantschapsonderzoek wordt gedaan onder mannen die op 1 mei 1999 tussen de 16 en 66 jaar oud waren en in een gebied van 5 kilometer rond de plaats van de moord woonden. Bij het onderzoek wordt gekeken of de mensen die hun dna afstaan toevallig familie van de dader zijn.

Voor het eerst zo’n groot dna-onderzoek

Volgens justitie is het voor het eerst dat aan zo’n grote groep burgers wordt gevraagd om mee te werken om een misdrijf op te lossen. “We zijn ervan overtuigd dat er een kans is dat de moordenaar op deze manier kan worden opgespoord”, aldus hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort van het OM Leeuwarden tijdens de persconferentie. Ze noemde het de laatste kans om de zaak op te lossen.

De mannen die een uitnodiging krijgen voor het onderzoek zijn niet verplicht om mee te doen. Vermoedelijk kan het resultaat van het onderzoek, dat twee weken duurt, pas na een half jaar worden bekendgemaakt. Eerder is al bekeken of er familieleden van de dader in de dna-databank zitten, maar dat bleek niet het geval.

Eerst was toestemming voor het onderzoek nodig

In juni liet het OM al weten dat het een grootschalig dna-verwantschaps onderzoek wil uitvoeren. Toen moest het college van procureurs-generaal, de top van het OM, nog om toestemming worden gevraagd. Ook kondigde het OM aan met de politie te peilen hoe de bevolking over zo’n onderzoek denkt.

‘Dader zeer waarschijnlijk man van West-Europese afkomst

Eerder bleek uit onderzoek dat de dader een West-Europese man is die haar kende en in de buurt woonde. Het OM nam al aan dat de dader uit de omgeving komt omdat in de tas van Vaatstra een aansteker werd gevonden met daarop dna van de dader. Die aansteker werd destijds in de regio verkocht.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. Sinds 2007 onderzoekt een speciaal team haar dood met onder meer 3D-technieken. Daarmee werden onder meer een digitale tijdslijn en een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt.