Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ECB gaat staatsobligaties opkopen - ‘geen quick fix, wel krachtig signaal’

Mario Draghi tijdens een persconferentie, eerder deze maand. Foto AP/Michael Protest

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi kondigde zojuist tijdens een persconferentie aan dat ECB onder strikte voorwaarden staatsobligaties gaat opkopen van verschillende landen.

Het gaat om eurolanden waarvan de rente zodanig oploopt dat ze de stabiliteit van de euro in gevaar kan brengen, voornamelijk in Zuid-Europa. Dat meldt persbureau AP op basis van de uitspraken van Draghi. De schuldpapieren hebben een looptijd van maximaal drie jaar. Die landen moeten dan in ruil voor het opkopen van de obligaties formeel steun vragen bij het Europese noodfonds en zich zo onder toezicht plaatsen van de ECB.

Draghi herhaalde dat de ECB “zal doen wat nodig is” om de euro te redden, en zei daarbij stellig: “geloof mij, het zal genoeg zijn”. De ECB zal maandelijks informatie publiceren over de obligaties die het opkoopt. Het besluit van de ECB om alle staatsobligaties van eurolanden in nood op te kopen een krachtig signaal. Garschagen:

“Het is, ondanks de mitsen en maren, een hele grote stap. Het is geen quick fix, maar wel een heel krachtig signaal. Als landen de steunfondsen activeren en aan de voorwaarden voldoen zal de ECB ongelimiteerd staatsobligaties opkopen. Ook maakte Draghi duidelijk dat hij graag wil dat het Internationaal Monetair Fonds zich bij het programma betrekt. Dat maakt duidelijk aan de landen die steun willen dat ze niet lichtzinning kunnen denken over de voorwaarden van die steun.”

Na de aankondiging reageerden de financiële markten positief. Lees hier ons bericht over de Europese beurzen.

‘Wellicht meest grensverleggende vergadering van ECB ooit’

ING-econoom Carsten Brzeski noemde ECB-vergadering “wellicht de meest grensverleggende in de geschiedenis van de bank”. Economieredacteur Melle Garschagen legt vandaag in nrc.next uit waarom de financiële wereld met torenhoge verwachtingen de verklaring van Daghi heeft afgewacht:

“De belangen zijn enorm. Na drie jaar eurocrisis is het eind nog niet in zicht. De kloof tussen het zuiden (recessie, hoge werkloosheid, hoge rentes op staatsobligaties) en het noorden (lage groei, significant lagere werkloosheid en extreem lage rentes) neemt toe. [...] De Spaanse banken hebben 100 miljard euro aan Europees geld nodig. De schatkist van de staat raakt leeg. Tegelijkertijd is het geduld van politiek en bevolking in het noorden tanende. Door die verdeeldheid zijn alle ogen gericht op de ECB.”

‘ECB doet alles om de euro overeind te houden’

De geruchtenstroom over de opkoopactie kwam aan het begin van de week los na een besloten vergadering met het Europees Parlement. Het plan lekte uit, waarna persbureau Bloomberg gisteren de persconferentie van Draghi aankondigde. Die maakt hiermee eindelijk concrete plannen bekend hoe zijn ECB “er alles aan zal doen” om de euro overeind te houden.

Rente blijft ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rente in september ongewijzigd. Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op 0,75 procent. Dat liet de ECB eerder vanmiddag weten in zijn maandelijkse rentebesluit. In augustus veranderde er ook al niets aan de rente.