Drie leden Brits gezin gedood in Alpen – vierjarig meisje overleeft schietpartij

De politie doet onderzoek bij de caravan van het gedode Britse gezin in Saint Jorioz, in de buurt van Annecy. Foto AP / Lionel Cironneau

Een vierjarig Brits meisje heeft gisteren acht uur onder het lichaam gelegen van haar vermoorde moeder voordat ze levend werd gevonden door de Franse politie. Haar moeder, haar grootmoeder en haar vader werden gistermiddag dood aangetroffen in een met kogels doorzeefde auto in de Franse Alpen, in de buurt van het Meer van Annecy.

Haar zusje van acht werd zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Pas rond middernacht ontdekte de politie dat er nog een meisje in de auto lag, meldt persbureau AFP.

Behalve de gedode Britten trof de politie in de buurt van de auto ook het ontzielde lichaam van een Fransman in fietskleding. De politie gaat ervan uit dat de Britten uit een gezin komen, dat verbleef op een camping bij het meer. Volgens het Franse persbureau Sipa is één van de vier slachtoffers geïdentificeerd als een Britse man die geboren is in Bagdad.

De politie vond de drie lichamen gistermiddag rond half vijf in een BMW met Brits kenteken. Pas rond middernacht bleek dat het nog levende vierjarige meisje onder het lichaam van haar moeder lag. De gedode Fransman woonde volgens de politie in een dorp in de buurt. Onduidelijk is of hij banden had met de Britse familie.

De BMW 4×4 werd gistermiddag voor het eerst rond tien voor vier aangetroffen door een fietser, op een parkeerplaats in het bos bij het dorpje Chevaline. De vader zat voorin de auto, de moeder en de grootmoeder zaten op de achterbank.


Grotere kaart weergeven

Meisje aanvankelijk niet ontdekt

De openbare aanklager van Annecy, Eric Maillaud, zei vanochtend dat de politie het levende meisje van vier aanvankelijk niet zag toen zij rond half vijf arriveerde op de plek van het misdrijf. Ze praatte Engels, maar ze was niet in staat uit te leggen wat er was gebeurd.

Franse en Britse media werpen de vraag op waarom het zo lang duurde voordat de politie het meisje vond. Politiecommandant Benoît Vinnemann verklaarde op de Franse televisiezender BFM-TV:

“Brandweerlieden, technici en artsen keken in de auto naar binnen, maar zagen het kleine meisje niet. Het kind was zo bang dat ze niet bewoog. Ze bleef onder de benen van haar moeder.”

De autoriteiten zeggen nog weinig te weten over de achtergrond van de zaak. Een criminele daad, zoals beroving, is volgens aanklager Maillaud mogelijkheid „nummer een”, maar hij sluit niet uit dat het om een familiedrama gaat.

Op de plek van de schietpartij werden zo’n vijftien patroonhulzen gevonden, afkomstig van een automatisch vuurwapen. De politie sloot het bos af en kamde het uit op zoek naar mogelijke daders. Onbekend is of dit onderzoek resultaat had.