Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Den Haag kort subsidie van instellingen wegens hoge salarissen

De gemeente Den Haag kort de subsidie van tien (semi-)publieke instellingen die bestuurders boven de Balkenendenorm betalen. Het bedrag boven de norm van 193.000 euro wordt in mindering gebracht op de subsidie van vorig jaar. Dat meldt de NOS.

Het gaat om bedragen tussen de 8000 en 220.000 euro bij vijf zorginstellingen, twee woningcorporaties, studentenhuisvester Duwo, Reclassering Nederland en de Universiteit Leiden. Volgens CDA-raadslid Gert-Jan Bakker gaat het in totaal om een half miljoen euro.

Twitter avatar gertjan_bakker Gert-Jan Bakker Nieuwe moraal: gemeente DH kort ongeveer half miljoen op instellingen met inkomens boven Balkenendenorm #cda

De gemeente kwam vorig jaar op initiatief van PvdA, VVD, D66 en CDA met de maatregel om buitensporige salarissen bij (semi-)publieke instellingen terug te dringen. Het is de eerste keer dat de maatregel wordt toegepast. Over de salarissen woedt al jarenlang een hevige discussie, zowel op gemeentelijk als landelijk niveau. De gemeente Den Haag loopt vooruit op wetgeving.